Elpriset en katastrof för företag och konsumenter

DET FINNS INGEN ENERGIPOLITIK ATT HURRA FÖR och det finns för lite el. Jobben försvinner p.g.a. det höga elpriset och Ortviken och Rottneros drar ner på produktionen då de självklart inte producerar till förlust.

Under lång tid har det hattats hit och dit med olika energiuppgörelser som inte har drivit frågan om långsiktighet framåt. Socialdemokratin har också velat och inte hållit fast vid grunderna i linje 2. Det har inte heller Folkpartiet. Kärnkraften skulle avvecklas när det fanns tillräckligt med el till priser som gjorde att vi kunde behålla välfärden och den elintensiva industrin.
 
Centern har gjort uppgörelser än hit och än dit, den senaste med allianspartierna, vilket inte har gett en enda ny kilowatt hittills och kommer inte heller att göra det.
 
Det finns ingen som vill ta ansvar för att det finns tillräckligt med energi för att säkra jobben. Avregleringen var lugnt sagt ingen höjdare för priserna.
 
Energiproducenterna tjänar mer pengar på att inte bygga ut kapaciteten då priserna istället stiger och samhället gör ingenting för att få fram mer el. Satsningar görs på vidkraft som inte skulle löna sig utan subventioner. Den byggs visserligen i Norrland där det blåser mer, men det finns inte tillräckligt med nätkapacitet för att skicka elen där konsumtionen finns och ingen politik för att lägga jobb där elen finns. Nya nät byggas som gör att nätavgifterna stiger.
 
Ska vi ha kvar jobben i elintensiv industri måste samhället ta ansvar för att energikapaciteten byggs ut i tillräcklig omfattning. De privata elbolagen gör det ju inte, men även statliga Vattenfall maximerar vinstintresset och tar inte fullt ut ansvar för att de byggda kärnkraftsanläggningarna går när elen behövs. Det är skandal.

2 kommentarer

  1. Jimmy Lindberg

    Varför inte ge privatpersoner möjlighet att producera egen energi som kan dras från det egna hushållets konsumtion? Det fungerar mycket bra i Tyskland där de har energimätare som räknar bakåt när det lyser på solcellerna på taket etc… Ett annat sätt är att ge investerare möjligheter att tjäna på energietableringar i vårt land. I dagsläget har devisen varit att dessa ska få skatta bort all möjlig vinst. Jag håller med dig Lennart, jag tycker att vi ska ha överproduktion av el.

  2. Fredde

    Visst är det bra med vind och sol men det är ju nu vid -25 vi behöver el som mest. Gå ut och kolla hur mycket det blåser idag och hur mycket sol vi har så inser man snabbt att dessa vindkraftverk inte ger ett piss en dag som denna. Visst, vindkraften kan göra så att vi kan bunkra vatten under hösten men krasst är det ju så att då vi har som kallast så är det kärnkraft och vattenkraft som ska bära sveriges produktion av el. Räcker dagens system till då?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.