Energipolitiken finns inte. Elmarknaden är ett stort flum

Energipolitiken finns inte. I går var det ett repotage om Vattenfall med mera och den tänker jag inte kommentera då man inte vet vad som är sant.

Sant är det att en fri elmarkanad fungerar inte alls. Staten har inte ens tydliga styrmodeller och ägardirektiv för Vattenfall, som gör stora vinster på grund av energibristen.

Det finns ingen som vill se till att det finns tillräckligt med el, alla inklusive Vattenfall gör vinster ändå. Staten får in avkastning så de kan sänka skatterna.

Däremot skulle det vara ETT FULLSTÄNDGIT VANSINNE ATT SÄLJA VATTENFALL Maud Olofsson är helt fel ute om  att rätt väg är att sälja Vattenfall. Staten måste ge direktiv om en utbyggnad så att vi får tillräckligt med energi så att industrin slipper ställa av på grund priset och då får man låta avkastningen på Vattenfall vara.

På grund av de höga priserna har staten dessutom fått in mera skatt på elen.Vi måste ha tillräckligt med energi till rätt pris och den som ska ta ansvaret måste vara staten. MARKNADEN KOMMER ALDRIG ATT GÖRA DETT.

Elproduktion tillhör liksom elnätet egentligen basinfrastrukturen som vägar och järnvägar och där måste samhället ta ett övergripande ansvar. Svensk kärnkraft var t världstopp 1993 men sedan har det gått utför hela tiden.

En orsak är att vårt parti gick ifrån vad vi lovade i folkomrösteningen att kärnkraften inte skulle avvecklas förrän man hade tillräckligt med energi till rätt pris för industrin och att inte välfärden skulle hotas. Sen finns det också en massa flum hos vårt parti och många partimedlemmar om energipolitiken och vad som behövs.

Nu hotas elförsörjningen och det är brist och jobben försvinner. Uppgörelsen med vänstern, centern, miljöpartiet är och var en katastrof för energiförsörjningen och blir det därmed för välfärden

Nu gäller det att flummet tar slut och att Vattenfall får en klar och tydlig roll i enrgipolitiken och ska sluta vara mjölko för staten för att sänka skatter, lägre elpriser är bättre. Den överenskommelse som de borgliga träffade räcker inte och nu måste en bred uppgörelse fram snarast och den kan inte vänta tills 2014

6 kommentarer

  1. UriahHeep

    Sälja ut hela Vattenfall är det väl ingen som viull? Det har väl varit tal om att sälja vissa delar som inte kan klassas som miljövänliga!?

    En fråga; Vad är problemet med medborgarförslag? Uppskattar du inte att medborgare i Umeå ska få lämna in förslag? Är det så illa tycke jag du ska lämna över din plats till någon annan.

  2. Daniel

    ”På grund av de höga priserna har staten dessutom fått in mera skatt på elen. Vi måste ha tillräckligt med energi till rätt pris och den som ska ta ansvaret måste vara staten. MARKNADEN KOMMER ALDRIG ATT GÖRA DETT.”

    är lite av en sanning med modifikation. Om vi kollar på elpriset från 1997 till 2005 steg det så kallade spotpriset från 14.4 till 27.6 öre/kWh. Samtidigt beslutade politikerna att skatten skulle ökas från 9.1 till 22.8 öre/kWh. Skatten ökade alltså snabbare än elpriset.

    från 2006 till idag har däremot elpriset ökat snabbare än skatten.

    Men ja, avregleringen har inte funkat.

  3. Lennart Holmlund

    Svar till UriahHeep (2011-01-06 09:49)
    Jag tycker medborgarna ska engagera sig i partierna för det är den vägen politiken styrs. Vi utses av partierna till kandidaterna och vi ska genomföra den politik som partierna gick till val på.

  4. UriahHeep

    Varför ska man behöva vara politiskt altiv för att få föra fram sina idéer? Låter väldigt krångligt. Ni som sitter i toppen har ofta svårt att släppa fram nya och då kommer inte deras tdéer fram iaf.

    Medborgarförslag är demokrati av högsta klass. Satsa på det så kanske Umeå växer ännu mer.

  5. Jan-Erik Vahlström

    Höga elpriser som ger vinst och vinsten fördelas ut mest till dom som redan har höga inkomster. Detta gör i förlängningen att avstånden inkomstmässigt ökar mellan dom som har och dom som inte har. Jag tror att många inte inser denna koppling utan blint ser att dom har fått lite lägre skatt. När det gäller elmarknaden och tågtrafiken så är det ju ett totalt fjasko. Till och med Ulf Adelson (M) har ju insett detta, när han skriver att det är för många operatörer och ingen som har ett övergripande ansvar. Allt skylls på SJ.

  6. Lennart Holmlund

    Svar till UriahHeep (2011-01-09 08:36)
    Jag delar inte din uppfattning. Folk går med i partier för att påverka politikens innehåll. Partierna tar fram sina program utifrån vilket samhälle de vill och de går till val på dessa program och söker väljarnas förtroende. Jag är en mycket stor vän av den representaiva demokratin där man tar ställning för ett partis politik och för den helhet partiet står för

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.