Vi har elbrist i Sverige, bygg ut. Sälj inte Vattenfall utan styr

Vi har elbrist i Sverige, bygg ut. Jag vet inte hur många gånger jag i debattartiklar och på bloggar påpekat att vi har för lite produktionskapacitet för att producera el. Vi har ju haft en prisutveckling som är förödande för den svenska industrin och därmed för jobben.

 Just nu går alla 10 Svenska kärnkraftverks reaktorer men det är brist och el måste importeras. I sydsverige fylls inte vattenmagasinen på trots mycket snö och töväder med översvämningar som följd.

I Norrland som är viktiga för vattenkraftsproduktionen fortsätter också nivåerna i magasinen att sjunka. Ska vi klara klimatmålen och då våra fordon kommer att gå på el behövs ytterligare el trots effektiviseringar och nya sätt att bygga.

Den avreglerade marknaden kommer inte att bygga ut för den tjänar mer pengar på bristen än på ny produktionskapacitet. De här brister kommer att bestå för byggandet av vindkraft räcker inte till.

Staten är ägare till vattenfall och måste ge ägardirektiv om utbyggd energikapacitet. Det tar lång tid att bygga så om inget görs nu är bristen ännu större om 5 år. Det är dags att Maud Olofsson ger ägardirektiv till det egna bolagen för de privata kan de inte styra. Energiproduktionen den måste styras är inget för en totalt fri marknad och det är fullständigt vansiee att sälja vattenfall. Styr i stället

2 kommentarer

  1. Christer

    Helt OK Lennart. Vi måste skaffa fram mer el som gör oss självförsörjande. Samtidigt måste regeringen begränsa möjligheten att sälja utomlands till högstbjudande. Om Vattenfall bygger ut elkraften borde finanseringen ske genom att vi förbrukare kan köpa in oss som delägare i likhet med vindkraften, då kanske vi fick ta del av ”vinsterna” och deltaga i bolagsstämmorna. Att betraktas som delägare genom att vara skattebetalare är ett hån.

  2. I fablernas värld

    Du resonerar precis som Sverigedemokraterna. Sverige ska vara ett slutet system mot omvärlden och vi ska inte handla el över landsgränserna. Att du är så inskränkt. Just nu skickas massor med el till Norge för dom har tomma vattenmagasin medan vi köper från Finland och Danmark. Det är så vi får ett tryggt elsystem. Och ingen blev väl utan el när det var svinkallt i hela Sverige samtidigt? Och varje normalår exporterar Sverige mer el än vi köper in. En sak är vi överens om – bygg ut vindkraften, den är utsläpps- och giftfri.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.