Markanden kommer aldrig någonsin att ta ansvar för helheten i kollekitvtrafiken, blå dunster

 

Full i skratt åt VK,s rubrik idag blir jag. Rubriken säger att Y-buss hjälper busspendlare. Falskare rubrik är det länge sedan jag såg. Det finns inga företag som hjälper utan de gör en marknadsbedömning om det är lönsamt för företaget att köra linjen eller inte
Det finns ju en ny lag som talar om marknadens tillträde till kollektivtrafiken och hur det kommer att slå vet vi inte idag. Vi har haft en konferens om detta i dag på Umeå Folkets Hus.
Den nya lagen innebär att vi ska bestämma vilken kollektivtrafik som vi ska beställa och handla upp och den och annan trafik finns då ett marknadstillträde till.
Vi får väl se vilka linjer marknaden väljer att köra, om de är på de som är belagda med trafikplikt eller inte. Däremot kommer det inte till några nya pengar från kommuner eller landsting med detta system det är helt klart och tappar vi lönsamma linjer som ger ett plus med detta inträde så blir det neddragningar på andra ställen eftersom vi inte har mera pengar.
Jag tycker detta är en lag som är gjord för storstadsregioner och där få vi se vad detta inträde gör och vilka konsekvenser det får för möjligheten att resa inom till exempel Stockholms län.
Skattebetalarna kommer inte att ha råd med mer pengar till kollektivtrafik det är jag helt säker på eftersom det blir sämre ekonomi i kommuner och landsting om vi ska tro på de senaste prognoserna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.