Regeringen vill göra fjärrvärmen nyare

Nedan finns en beskrivning om vad regeringen håller på med som kommer att generera kostander för konsumenterna.

De här 700 miljonerna finns det ingen annan som får betala och jag ser detta som ytterligare en pålaga på fjärrvärmekonsumenterna. Tänk bara vad det också kommer att kosta och skicka ut dessa rapporter till kunderna.

Jag ogillar att fjärrvärmen blir dyrare, precis som jag tyckte att det nya mätsystem för elförsörjning blev dyrare. Jag tycker man alltid ska fråga som kostnaden i förhållande till nyttan.

Här nedan ser ni vad som skrevs i Riksdag och departement, tror jag det var

Fjärrvärme ska mätas varje månad
Energi & Miljö
23 Feb. 9:57
Fjärrvärmeföretagen ska bli skyldiga att mäta kundernas värmeförbrukning månadsvis, och rapportera resultatet varje månad till kunden, föreslår regeringen.
œ Den totala kostnaden för byta av mätare och uppgradering av kommunikationsutrustning beräknas till 600 till 700 miljoner kronor för fjärrvärmebranschen som helhet. Det motsvarar cirka 2 procent av branschens totala investeringskostnader.
Enligt regeringens proposition ska företagen endast få ta betalt för vad kunderna förbrukat. Debiteringen ska ske minst fyra gånger om året. Reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2015 för att företagen ska hinna byta ut eller uppgradera mätare. Det mest tidskrävande blir att förse alla småhus med någon form av fjärravläsning.
 
I dag tillämpas i huvudsak preliminär debitering av fjärrvärme, inte minst för mindre kunder. Frågor om mätning, debitering och rapportering är oreglerade, trots att fjärrvärme är den dominerande formen för uppvärmning i bostäder och lokaler, samt för uppvärmning av tappvarmvatten i Sverige.
Mätning varje månad underlättar enligt regeringen för kunderna att förstå kopplingen mellan förbrukning och vad det kostar. Kravet om att rapportera om den uppmätta värmeförbrukningen ska sporra kunderna att genomföra åtgärder som sparar energi.
I propositionen föreslås också att det i ett avtal om fjärrvärme ska finnas uppgifter om vad som gäller mellan parterna beträffande mätning, rapportering och debitering. De bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 januari 2012.
 

2 kommentarer

  1. Student

    Skulle nog tro du ser detta som en möjlighet att ytterligare kräva studenter på pengar genom Bostaden. Tänk på att det ska kosta ca 700 miljoner för HELA fjärrvärmebranschen, inte bara för Umeå. Nä ta och sänk hyrorna och ordna billigare busstrafik för oss som är framtiden istället för att tjafsa om fjärrvärme där ni ändå har monopol i Umeå

  2. Lennart Holmlund

    Svar till Student (2011-02-24 11:48)
    Skulle bosdasbolaget sänka hyrorna gick det i konkurs, bostaden måste klara sig utan kommunalt stöd och får inte göra det häller enligt lagstiftningen. Ska vi skära i äldreomsorg, barnomsorg, skola för att sänka taxorna för billigare resor med buss att höja skatten som är en av de högsta i SVerige är inget alternativ. Det finns inget som är gratis allt ska betalas

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.