Landstinget tappar 300 miljoner på nya inkomst och utjämningssystemet

 I går las utredningen om inomst och kostnadsutjämningen. Förslaget ger Västerbottens landsting en ökad kostnad på över 300 miljoner. Redan idaghar de besparingar som också är mycket stora. Jag kan inte alla detaljer men med dessa siffror tror jag inte systemet fungerar.

Det måste bero på det som är standardkostnader. Visst har vårt landsting en låg skatt jämfört med en del andra men man bör se den totala skatten eftersom kommuner och landsting växlat olika. Det kommer att få stora konsekvenser och säger att man ger för mycket vård och innebär detta att andra landsting får mer pengar att betala regionvård för.

Umeå kommun som redan idag betalar mest till utjämningssystemet och ska betala ytterligare 60 miljoner eller 543 kr per innevånare. Förlorar gör även Bjurholm med 385 kr och Dorotea 398 kr per innevånare och de andra kommunera vinner mellan 300 och 1944 kr per innevånare. Vi i Umeå har tidigare varit med i innomkommunla utjäningar som i kollektivtrafik men att dubbelbetala är det slut med. Umeå betalar mest till utjämningssystemet av alla Sveriges kommuner

En kommentar

  1. Allan

    Då kanske vi också samtidigt kan dra in de 736 000 000 kr (eller 6 390 kr/invånare) som Umeå kommun får i kommunalt utjämningsbidrag 2011 från andra kommuner? Det skulle väl vara helt logiskt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.