Fetma är dyrt för samhället.

Fetma är dyrt för samhället. Samhällets kostnader för övervikt och fetma är så stora att staten bör gripa in säger en expertgrupp för studier i offentlig ekonomi.

15 miljarder kostar det sjukvård och socialförsäkringar och summan kan fördubblas på 10 år. De vill ha fett och kalloriskatt och förebyggande åtgärder som hälsoundersökningar och insatser i skolan för bättre mat och mer motion.

Jag har själv tagit upp detta många gånger att kost och motion är viktiga och att förebyggande arbete är bra. Förebygande arbete sysslar vi med i Umeå och idrott för barn och unga är bra förebyggande verksamhet.

Men i dagens upplysta samhälle känns det konstigt att man ska höja skatterna för fett och kalorier. Det är märkligt att männsikorna inte själva tar ett större ansvar för sin egen hälsa.

Forskningen vet också att socker är en stor behov och man sockar läsk och godis är självklart. Livsmedelsverket är inte så dåliga på att hitta på en massa regler så man kanske ska börja med att sätta regler hur mycket socker man får tillsätta i maten eller om manska få. Börja med där de smyger in det för smakens skull

Jag föredrar regler om mindre socker i livsmedel före skatter.

2 kommentarer

  1. Frågetecknet

    Fetma har inte en så enkel förklaring och att du föredrar regler om mindre socker gör varken till eller från. Fetma är en klassfråga. Landstinget snackar om fysisk aktivitet på recept – jojo – det går ju bra att skriva ut ett recept till människor som aldrig eller sällan rört på sig – jag är övertygad om att man måste ge dessa mäniiskor stöttning och kunskap att komma igång. Det borde finnas en Anna Skipper på varje hälsocentral. Att sedan livsmedelsindstrin tillsätter socker i maten för att göra den mer aptitlig är ju vidrigt – människans hjärna är konstruerat så att får den socker vill den ha mer. Läs Martin Ingvars bok hjärnkoll på maten där han beskriver hur hjärnan styr våra matvanor, den var tankeväckande.
    Slut stigmatisera feta människor-vi behöver hjälp och stöttning inte skuldbeläggning. Bra att du tar upp frågan-det finns mycket att diskutera om detta!

  2. anders s

    ”Men i dagens upplysta samhälle känns det konstigt att man ska höja skatterna för fett och kalorier. Det är märkligt att männsikorna inte själva tar ett större ansvar för sin egen hälsa.”

    I dagens upplysta samhälle borde folk inte tro på en korrupt och manipulerande politikerelit som via ett korrupt SLV, Socialstyrelse och läkemedelsverk ger oss en felaktig bild av verkligheten…i Sverige finns idag ca 2 miljoner individer som äter en LCHF-liknande kost i form av rena råvaror och naturligt fett, som gjort att översiktskurvan har planat ut och är på väg ner. Ovan nämnda myndigheter går livsmedelsindustrins och läkemedelsfabrikanternas ärenden i första hand.

    ”Mediernas okritiska inpräntande av de obevisade hypoteserna om fettet i maten och om människans inverkan på klimatet har möjliggjort för makthavare och lobbyister att missbruka vetenskapen. Makten satsar sin prestige och låser sina positioner ropande – Science is settled! Konsekvenserna för människor och ekonomi är ohyggliga, skriver Lars Bern.”

    Lars Bern om Förvillare

    http://www.newsmill.se/artikel/2011/04/25/hanteringen-av-fett-och-klimatfr-gan-visar-en-farlig-opportunism

    NEWS VOICE:
    http://torbjornsassersson.com/2011/04/demokratin-och-stormedierna-ligger-ute-pa-korrupt-entrepenad/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.