Det behövs bristyrkesutbildningar omedelbart om tillväxten ska fortsätta

 

Det finns en mismatch på den svenska arbetsmarknaden som måste göras något åt omedelbart under detta budgetår. Vi har en hög arbetslöshet med 400 000 utan jobb samtidigt som 7 av 10 företag i Svenskt näringslivspanel uppger att de har svårt med rekryteringen av arbetskraft och en femtedel av dessa har tvingats tacka nej till order.
Svante Öberg som är vice riksbankschef säger så här. ”Att bristen på arbetskraft redan är så hög trots att arbetslösheten fortfarande är högre än normalt tyder på att matchningen på arbetsmarknaden inte fungerar.
Undra på det och jag tar 2 exempel. Det är 60 000 färre i komvux idag än 2006 och komvux är en väg att gå vidare, yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning har sedan 2006 sjunkit från 14 000 till 4000 i månaden.
Därför är jag glad att i den budget som vi lagt för innevarande år sagt att det behövs en kompetenskommision och att i den finns vad jag efterlyst så kallade brisyrkesutbildningar. Vi måste se till att folk utbildas omedelbart till de branscher som behöver folk och vi ser ju att migrationsverket har ökat arbetskraftsinvandringen trots den höga arbetslösheten . Det är helt fel väg att gå. Nedan ser du vad vi säger i vårbudgeten och satsningen för framtiden kommer i höstbudgeten som jag skrev i morse
 
Ta tag i mismatchen. Kompetenskommissionen ska möta mismatchen på svensk arbetsmarknad, genom att föreslå insatser och upphandla utbildningar inom bristyrken.
Samverkan. Kompetenskommisisonen ska bestå av företrädare för näringslivets organisationer, små och stora företag, kommuner, stat och fackföreningar.
100 miljoner kronor under år 2011, och större resurser under år 2012
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.