Arrenden av mark för bostäder och sommarstugor ett förlegat system, liknar utpressning

 

Att arrendera mark för bostäder är dagens baggböleri. Det finns många som idag har arrenden på sina hus både fritidshus och bostäder. Man arrenderar den tomt som huset har fått byggas på. Däremot hamnar de som arrenderar tomterna många gånger i rena utpressningssituationen.
 
De som arrenderar ut vill höja priserna. Men blir oense om höjningen och går till arrendenämnden som fastställer ett arrende men det gäller självklart kanske bara ytterligare säg t år. Då kommer nya krav och så rullar det på.
 
Vad som kan liknas vid utpressning är om man vill bygga ut om eller till för då ska självklart markägaren skriva på innan bygglov beviljas och då skriver inte den som arrenderar ut på om de inte får den ersättning som de kräver.
 
Samma sak råder då man ska sälja fastigheten av den ena eller andra orsaken då man ytterligare hamnar i en situation där de blir tvingade att skriva på. Med det sätt som jag beskriver hanteringen så blir det inte heller respekt för de utslag som kommer från arrendenämnden eller från domstol.
 
Det är helt orimligt att vi har en lagstiftning som är så gammalmodig att personer hamnar i den här typen av utpressningssituationer. Lagstiftningen måste göras om och kommunen måste också blir mera aktiv i de fall kommunen är med i byamännen där fastigheten är belägen.
 
När det gäller de arrenden kommunen haft så har vi i stort sålt bort all den marken med ett bedömt marknadspris
 

2 kommentarer

  1. Villy Hansen

    Mycket bra Lennart att du uppmärksammat detta. Jag tog initiativ för några år sedan att nominera några ”välrenommerade” personer från Umeå till Arrendenämnden. Detta gjorde jag till Domstolsverket för att det bara kunde göras av en Riksorganisation. Jag jobbar ju på Villaägarnas Riksorganisation. Är det något särskild du vill att jag skall göra så hör av dig.

  2. Ivar

    Systemet med arrenderade tomter är ett bra sätt få bygga billigt på atraktiva platser. Alternativet är att stycka loss tomterna och betala marknadspris plus avstyckningskostnader, hur mycket billigare i längden blir det. Felet är väl utformningen av arrendekontraktet och att priset kanske inte har följt den allmänna prisökningen i samhället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.