3500 eller 10000 jobb för 4,5 miljard, vad gör störst nytta

 

3500 eller 10000 jobb för 4,5 miljard, vad gör störst nytta
Vad ska man satsa på för att skapa ett visst antal jobb? Resturangmomsen är en sak som man vill införa och det starkase motivet är att skapa 3500 jobb till en kostnad av 4,5 miljarder kronor.
Kommer så många fler att gå ut och käka för att man sänker, momsen eller kommer branschen att passa på att höja priserna för att få bättre lönsamhet eller kommer svartjobb och fusk på olika sätt att minska. Jag är dock tveksam.
För 4,5 miljard skulle man kunna tillsätta 10 000 lärartjänster. Jag är övertygad om att det är bättre och lönsammare satsning om kommunerna fick dessa miljarder och kunde anställa fler lärare för då skulle eleverna få bättre kunskaper och bli till större nytta för våra företag och med säkerhet skulle fler barn må bättre i skolan och fler skulle fullfölja skolan och inte ge samhället andra kostnader på sikt
 

4 kommentarer

  1. Mr Cool

    Nej, sänkt restaurangmoms kommer kanske bara att skapa ett fåtal jobb och den kommer nog snarast att nyttjas för att stärka marginalerna i en bransch som redan är nedlusad med svarta pengar. Fundera sen varför kriminella ofta har intressen och delägarskap via bulvaner inom just detta gebit. Se även de ofta illegala intressen som tagit över ”rocksluskandet” i främst våra storstäder.

    Det måste finnas lämpligare åtgärder så det blir mer effekt av pengarna som detta onekligen åderlåter statskassan. Billigare att anställa skulle exempelvis få bättre effekt även om man i denna branch ofta deltidsanställer på pappret men låter folk jobba heltid mot svart ersättning.

  2. Isak

    Trodde adrig att jag skulle få uppleva att Mr Cool kom
    att dela Herr Holmlunds kloka slutsats om att satsa våra
    skattepengar på fler lärare i skolan. Men samtidigt fra-
    peras man än en gång på Mr Cools ingående kunskaper från
    den kriminella världen, och hur man kan lura staten på
    skatteinkomster.

  3. Andreas Johansson

    För det första kan man undra var Holmlunds kritik fanns när Socialdemokraterna gick till val på exakt samma förslag? Sedan är resonemanget irrelevant. Om vi höjer skattetrycket till låt säga 70 % av BNP så ger det förstås ökade skatteintäkter i teorin som lätt räcker för att anställa alla arbetslösa i offentlig sektor. Frågan är bara vad som händer med tillväxten och skatteintäkterna i realiteten? Hur ser det ut med 100 % i skattetryck? Vad blir de faktiska skatteintäkterna i kronor och ören?

    Faktum är att alliansregeringen sänkt skatten rejält sedan 2006 samtidigt som skatteintäkterna har ökat med 100 miljarder, vilket är klart mer än inflationen. Sänkta skatter kan således absolut leda till högre skatteintäkter ocn fler anställda i vård, skola och omsorg.

  4. Jonny Disenfeldt

    Nja, rätt ska vara rätt.

    Har man gott minne så kommer man ihåg att socialdemokraterna själva gick till val 2010 på halverad restaurangmoms. Nu har man likt en vindflöjel vänt, eller ?

    Enligt socialdemokraternas interna utredning inför samma val ligger kostnaden för en lärare på ca 1 000 000 per år om man tar hänsyn till alla kostnader. Dvs det blir betydligt färre platser.

    Sedan ska det ju finnas lärare färdigutbildade och tillgängliga … och det tar tid …

    Men visst finns det bättre sätt att använda dessa pengar, absolut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.