Ekonomin i många länder kan leda till en katstrof i världen. Ansvaret är stort inte minst i USA

 

Kan Europa och USA ta sig ur sin skuldkris? Vi får väl vänta och se och hoppas för annars är det nog oroliga tider som väntar i hela världen, men hur det ser ut i Kina, Ryssland och Indien har i alla fall jag inga uppgifter om men det är klart att i Kina ligger många miljarder dollar så de släpper väl inte USA i konkors. USA,s situation tog jag up i bloggen i morse men återkommer med lite mera uppgifter.
Grekland har 3 200 miljarder kronor i skuld vilket är 150 % av BNP. Trots att de gjort kraftiga åtstramningar så ökar skulden och därmed lånebehoven. De har inte fått effekt på höjda skatter och åtstramning och de saknar troligen ett uppbördssysten för skatter och risken för statskonkurs är uppenbar.
Italien har 17 000 miljarder i statsskuld vilket är 120 % AV BNP. De för en hård politik och har låg tillväxt och behöver låna 500 miljarder Euro inom tre år då obligationer måste förnyas. Vart de ska få tag i pengar som inte finns på kapitalmarknaden.
USA berörde jag i morse och de har som sagt 91 000 miljarder i offentliga skulder. Kreditvärderingsinstitutet är på väg att sänka betyget. Clinton hade ordning på ekonomin, Busch sänkte skatter och krisen är överhängande och demokraterna får städa efter högern
Vi har fler länder som Portugal, Spanien med flera har också problem med att de behöver låna mera pengar.
Vi i Sverige har en skuld på 1000 miljarder vilket är 35 % av BNP och den här saneringen gjorde under socialdemokraternas ledning och med hjälp av centerpartiet. Nu sköljs skattesänkningsvågen över Sverige och så fort vi nu får problem så är välfärden hotad om högerregeringen sitter kvar och fortsätter med skattesänkningar. Det är bättre att bädda för framtiden genom satsningar som ger jobb och därmed möjlighet för m’änniskor att konsumera mera. USA som valt låga skatter har enorma skulder och en massarbetslöshet som är på över 9 %.
Jag upprepar det än en gång att skattesänkningar löser inte framtidens problem och risken är att när många ställs helt utför så är det grogrund för odemokratiska krafter runt om i världen.

4 kommentarer

  1. Bert

    Det enda som skiljer sig från övriga är faktiskt Italien.
    Italien har ett skattetryck på 43,5% men hur används dessa skatter.
    I övrigt så är fenomenet med ekonomiska problem relativt lika alla övriga har lågt skattetryck.
    USA 24% Spanien 30% Portugal 35%
    Irland 28% Grekland inte att förglömma 29%

    Länder som inte syns ha problem som Sverige Belgien Finland Österrike Frankrike Norge Danmark. Alla dessa har en bra skattesats.
    Så enda undantaget är Italien.
    Men det Landet är ju så korrupt på många andra sätt.

    En sak är tydlig högt skattetryck är bra för
    De länder kigger bäst till även i välfärd generellt.
    Dock får vi i Sverige passa oss för reinfeldt han har ju sänkt Sjukförsäkringen till Mexicos nivå.
    Och a-kassa, och mot pensionärer för Reinfeldt en hård kamp för att trucka ner dessa i skoskaften.

  2. Vidi

    Ett annat scenario är lika troligt vad gäller ett
    (s)-styrt Sverige: att skatterna är så höga när en
    ekonomisk kris slår till att de inte kan användas
    för att skapa ekonomisk balans. Då är det bra med
    en liten statsskuld, för man får låna.

  3. Jonny Disenfeldt

    Märkligt resonemang.

    1. Statsskulden håller på att bli utraderad under alliansen.

    2. Trots alla steg i jobbskatteavdragen som socialdemokraterna (och du ?) var emot och som ger en normal familj med två heltidsarbetande ca 35000 – 40000 mer EFTER skatt i plånboken per år så tar moder Svea in mer skatt än någonsin. Jag repeterar, mer skatteintäkter nu än någonsin, även om man tar hänsyn till inflation etc.

    Varför är det så svårt att hålla sig till sanningen ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.