USA fattiga som kyrkråttor

 

USA är nästa land som har enorma bekymmer med den statliga ekonomin. Just nu pågår det budgetförhanlingar då man nått lånetaket som är på 92 950 biljoner Svenska kronor.
En biljon är tusen miljarder eller så kan man säga en miljon miljoner. Det är så ofattbart mycket, man vet egentligen inte hur många nollar man ska skriva.
USA, s budgetunderskott detta är på 1,4 biljoner dollar detta år och det är det som nu måste ner. Republikanerna vill att allt ska ta genom nedskärningar medan demokraterna vill kombinera detta med skattehöjningar. Den republikanska iden är ju att var en ska fixa sin egen välfärd genom pengar på banken och försäkringar. USA har ingen välfärdsmodell.
Höjs inte lånetaket så tvingas man ställa in betalningar till bland annat statsanställda.
USA är inte enda landet som har problem men nog borde de tvingas få ordning på ekonomin liksom Grekland, Portugal, senast Italien med flera. I de flesta länder däribland USA så har den viktigaste politiska åtgärden varit att sänka skatterna och Grekland är det väl tveksamt om man har ett ordentligt system för att ta in skatter.
Självklart kan man inte låna och långa och inte betala för sig utan man funderar ju om de pengar som lånas ut verkligen finns någonstans eller om det är som spelet monopol.
Regeringen Reinfeldt har också som sin viktigaste åtgärd att sänka skatterna och fortsätter det kommer även Sverige att tvingas till nedskärningar om inte skatterna höjas igen. När vi hade vår ekonomiska kris så var det nedskärningar som var på tapeten och det var under det borgliga styret 1991 men skyhöga räntor. Jag tycker den senaste tidens ekonomiska utveckling visar på att sänkt skatt inte botar problemen. När skatterna sänks så blir också många utan jobb och även det kostar pengar och lidande.
Det bästa sättet är inte att sänka skatterna utan det är att investera för framtiden och det skulle inte förvåna mig om amerikanerna nu också kommer att införa handelshinder. Tidigare har USA haft oljan som reserv och påtryckningar runt om i världen men den tiden är över. Det märkliga är att man har råd med den miltär man har och att man har råd att kriga på olika platser runt om i världen
 

8 kommentarer

  1. Jonna Berggren

    Du blandar ihop siffrorna. Billion i Sverige, och i de flesta icke engelsk språkiga länder, är tusen miljarder, dvs matematiskt 10E12.
    I USA, och andra engelsk språkiga länder, är dock billions samma som en miljard, dvs matematiskt 1E9. Vårt miljard finns inte i deras språkbruk.

  2. mille

    Nu får Du faktiskt lära Dig räkna. 1 billion dollar är lika med 6 miljarder kronor inte 6000 miljarder.
    USA:s tillgångar överstiger skulderna många många gånger.
    Fortfarande världens i särklass rikaste land.

  3. Lennart Holmlund

    Svar till mille (2011-07-16 19:21)
    Läs vad jag skrev och texten är i stort sett hämtat från text TV. Men du räknar fel eller läser inte en miljard dollar är 6 miljoner och så lägger du till lite nollor. Tycker du borde kolla ditt eget räknesätt, kolla hur många nollor det finns i en biljon. En biljon är 1000 miljarder. Vilket betyg i matte har du

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.