Extremhöger attackerar Norska Socialdemokraterna och skjuter medlemmar i deras ungdomsförbund

 

Fruktansvärt det som hände i Norge i går både sprängattentatet mot regeringsbyggnaderna och massakern av unga människor på ön Utöya det norska SSU hade sitt sommarläger.
På Utöya dödades minst 80 personer när en man iklädd polisuniform lockade till sig ungdomar och sedan sköt vilt och urskiljningslöst mor ungdomarna. Det var enligt tidningsnotiser en ren avrättning. Det började med att han kallade till sig ungdomar för att berätta om det som hänt inne i Oslo, detta enligt media.
Direkt efter attentatet i regeringskvarteren började media spekulera i att det hade med Norges engagemang i Libyien och i Afganistan, men sedan man gripit den person som sköt ihjäl minst 80 personer på ön, så har de spekulationerna försvunnit. Spekulationerna rörde sig om terrorgrupper kopplat till Islam
Den personen är enligt polisen en 32 årig etnisk norrman och polisen tror dessutom att det är samme man som utförde sprängattentatet mitt i Oslo och i närheten av regeringsbyggnaderna och statsministerns tjänsterum.
Den Norska polisen misstänker inte internationell terrorism trots att flera grupper tagit på sig attentatet. De säger att det är en inrikes högerextrem variant riktad mot Norges politiska system och polisen säger sig känna till den miljö som han har anknytning till. Han hade tidigare under dagen setts iklädd polisuniform runt centrala Oslo.
Självklart är detta en jättestor tragedi för alla iblandade familjer , släkt och vänner ja hela det Norska samhället. Det här visar att det finns också reella hot mot demokratin. Detta var nog en välplanerad högerattack från den extremhöger som finns i många länder som inte accepterar de spelregler som finns i en demokrati. Vi har alla ett ansvar för att i alla lägen slå vakt om demokratin

5 kommentarer

  1. Maria Skiddi

    Den ”inrikes högerextrem variant” cit dig-som du beskriver är ingen politisk rörelse utan en mycket mycket sjuk människas verk. Din polare Caviedes har mycket tidigare denna morgon uttryckt motvilja ang ”guilty-by-association”argument- men då riktat mot Jan Nilsson.

    Igår bloggade du ; ”Centerns tillbakagång beror på att de bytt politik och blivit ett extremt högerparti i många frågor” slut cit dig.

    Enligt din torftiga retorik är alltså svenska centern då ett av vårt ”inrikes högerextrema varianter”..

    Kan nog vara bra att du varierar uttrycken lite bättre för det blir liiite svårt att se Maud å denne norske 32:åring som ”besläktade” på ngt enda vis!

    snacka om guilty by association..smaklöst Lelle.

  2. Conny Forsström

    Maria Skiddi, på tal om guilt by association, hur ofta tror du att jag får höra (från högerhåll) att jag är kommunist trots att jag inte är det? (jag är demokratisk socialist)

  3. Lennart Holmlund

    Svar till Conny Forsström (2011-07-24 12:23)
    Det förstår jag, även jag har fått höra detta men ibland kallas man också för att ha gått för långt åt höger när man jagar fler företag till kommunen.

    Jag har själv i alla tider kallat mig socialdemokrat för det är det jag är

  4. Lennart Holmlund

    Svar till Maria Skiddi (2011-07-23 10:24)
    Centern ahr inte blivt extremt på det sättet att de vill använda våld, men när det bladn anant gäller synen på fackföreningar och kollektivavtal är de extremt högerinriktade. Vad Cavides skriver vet jag inte för jag brukar inte läsa så måna av andras bloggar.
    Jag ahr själv vid många tillfällen tagit avstånd från extremister både från vänster och höger och de som vill använda våld. Kommunismen har inte kommit till makten med hjälp av fria val och det ahr inte heller en del av de högerdiktaturer som finns runt jordklotet

  5. Maria Skiddi

    Jag menar att du slänger och har slängt ordet ”högerextrem” väldigt generöst omkring dig.

    Förmodligen i ett behjärtansvärt syfte att inlemma så mycket som möjligt runt omkring dig som ”konstigt”- ”udda”- ”fel”-”farligt” utanför din egen politiska sfär/gärning.

    Att så BRETT som möjligt klumpa ihop meningsmotståndare under så vidsträckt paraply som möjligt som inte innefattas av din egen politiska tillhörighet gör inte dig eller dina budskap speciellt tydliga med utropande å pekfingret anklagande pekande mot antagonister ”extremister”.

    Det framstår som ett ganska desperat illa genomtänkt försök att ”skopa” ut/in så mycket som möjligt med ett enda ord. Det ger en inflation i vad begreppet står för.

    Det är bra att du tar avstånd från ALLA sorters extremister, men det innebär som sagt var inte att ALLA oliktänkande ÄR extremister.

    Extremism är en radikalisering, att stå UTANFÖR samhället och ANVÄNDA SIG AV VÅLD för att uppnå sina mål.

    Caviedes är din partivän även om han är en demokratisk socialist och du en social demokrat.

    Vad jag förstått av gradskillnaden är du därmed en reformist, en som på fredliga parlamentariska vägar vill påverka samhället.

    Vad demokratisk socialist står för i dessa sammanhang har jag svårt att klura ut och jag är absolut inte säker!!

    Noterar ändå att Fidel citeras på SSU´s hemsida, även om ni äldre tycker det är harmlöst?

    Med tiden växer där kanske fram en röd ros utan DE ”taggarna” i takt med att AC deltar i verkligheten och lämnar tanken på att principer går före människor…

    Hammaren å skäran fick ju ”klippas” bort å läggas i minnenas arkiv för att V skulle bli rumsrena.

    Kanske Che å Fidel behöver hamna i samma arkiv?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.