Noll åttorna fattar inte ett dugg om industrins betydelse för Sverige

Under Almedalsveckan fick jag tag i en intressant bok som Teknikföretagen gett ut. Den heter Framtiden är inte som förr. En antologi om Sverige som industrination.
Sju personer skriver ett kapitel var och det är Anders Johnsson, Lars Berg, Linda Skugge, Göran Greider, Marie Rådbo, Stig Henriksson och Maria Rankka
Jag tycker det står mycket intressant och i inledningen skriver Anders Johnsson om Nya perspektiv på industrin och jag har citerat nedanstående stycke rakt upp och ner och jag måste säga att jag delar dessa synpunkter till hundra procent.
08 åttorna fattar inte vad och vilken betydelse industrin har för Sverige och för välfärden och det går igen på område efter område och inte minst den här regeringen har inte gjort mycket för att stärka den svenska industrin. Ta bara den nya gymnasieutbildningen som ett exempel. Industrin ville ha kvar alla de gamla ämnena i gymnasieskolan för de som går de yrkesinriktade linjerna.
Så här skriver han och jag citerar
”En orsak till att industrins fundamentala betydelse för svenskt välstånd och för vår välfärd inte alltid framhålls i den allmänna debatten är nog industrins skenbara osynlighet i de miljöer där ”den tjattrande klassen ” alltså huvudstadens mediafolk, politiker, och konsulter rör sig. Här drömmer många unga om en framtid i medier, mode eller design i och för sig ärbara verksamheter. Men alla kan faktiskt inte syssla med detta om Sverige ska kunna fortsätta att vara en välfärdsnation.
Och utan teknikföretag som producerar kommunikationsutrustning så fanns inga medier. Utan tekoindustri, inget modefolk. Utan tillverkande företag, inget behov av design”
Så hör det egentligen ihop att allt är i en kedja och de producerande företagen är den viktigaste länken
 

 

8 kommentarer

  1. olov forsgren

    Ja många industriföretag har gått hårt i väggen när de försakat marknaden med alla dess mediakrafter.

    Kanske det är just det enkla tänkandet som ställer till problem. En förstärkare utan högtalare är rätt så kass, och att diskutera vilken del som är viktigare, leder inte till att någon blir lyckligare.

    Kanske det är just 08ornas lite vidare tänk som gör att Sverige går så bra? Föresten sök upp de tongivande 08orna – och förvånas över hur många som är norrlänningar.

  2. Oscar

    Är inte industrins dagar över i Sverige nu pga att det är så mycket billiga att producera i Asien? Borde inte alla inse att om vi vill ha jobb kvar i Sverige så måste vi ändra på oss och börja producera mer information än fysiska objekt? Tiderna förändras helt enkelt, inget konstigt med det. Inget kan vara för evigt.

  3. RWR

    Anders har absolut en poäng i hur vi ser på industrin idag. Det är en negativ bild som målats upp cit. ”en bild som präglas av hierarkiskt stela organisationsformer, osjälvständigt arbete, dåliga arbetsmiljöer, föroreningar av luft och vatten”.

    Vilken roll har arbetarrörelsen till att synen på industrin blivit så?

    Att vi i dag fokuserar på som Anders säger ”medier, mode eller design” kanske kan ses som ett tecken i tiden i det allt kärvare klimat som Sverige har att erbjuda tillverkningsindustrin!

    Om du inte redan gjort det läs hela boken den innehåller många kloka ord och träffsäkra analyser! Inte minst politiska tabbar;)

  4. Lennart Holmlund

    Svar till RWR (2011-08-05 21:32)
    Jag skyller inte synen enbart på borgarna utan på noll åttorna som sldrig beroende av det som händer utanför 08 men konjuktur, energipriser med mera. De har dessutom fått gratis utbildad arbetskraft som flyttat dit för att gräset är grönare någon annan stans, men om vi lever får vi se. Skolorna i Stockholm på grund och gymnasienivå lär inte vara några höjdare

  5. Lennart Holmlund

    Svar till Oscar (2011-08-05 15:49)
    Det var det dummaste jag hört, nästaqn allt vi behöver produseras ju i en industri. Hur tänker du egentligen vem ska producera allt vi behöver i livet utan industri. Tror du att industri bara är massa och pappersbruk eller smältverk är du ju från Stockholm

  6. RWR

    Du har alltså 2 grupper du utsett till de som ödelägger industrin, 08’or och borgarna. Så konstruktivt. Hur i hela friden har du tänkt att vi ska komma framåt med den synen?

    Det jag undrade var vilken roll arbetarrörelsen haft i att synen på industrin blivit så negativ?

  7. UriahHeep

    Ja det är hemskt att Stockholm inte har nån industri. Verkligen förjävligt… De kanske inte har industribyggnaderna men de har MÅNGA huvudkontor och där finns det nog kunnande så det räcker.

    Skolorna här i området är inte dåliga alls. Ibland tycker jag du är lite för omogen för att ha en blogg, Lennart.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.