Jag vill bara visa på hur SVT jobbar och vilka som är ”skvallerbyttor” det vet jag

 

Media måste leva ett liv som bara handlar om att de tror att allt bara är intriger. Jag säger detta i samband med att i går blev jag intervjuad av SVT Västerbotten om att Jan Björinge bytte jobb i kommunen till att få det övergripande tjänstemannaansvaret för vår största utmaning någonsin, Kulturhuvudstadsåret 2014. Finns det någon utom en TV redaktion som tror att jag skulle bidra med att använda det till något annat än det är till för. Vi hade fört diskussioner om en ny utmaning efter tolv år som statsdirektör.
Tänk dig att de tror att jag skulle gått med på att det varit konflikter internt som gjort att han fick det yttersta ansvaret för att ro kulturhuvudstadsåret i hamn. Jag tycker ärligt talat att man kan sjunka så lågt som tror att man skickar en person till ett sånt jobb om det saknas förtroende. Den verkligheten lever SVT i men som sagt de avstod från att sända det men det är viktigt för mig att tala om hur de beter sig när de pratar med oss.
Jag kan påminna om att Karin Hybinette centralt fick lämna sitt jobb på grund av närheten till politiken då en familjemedlem blev statsråd men vem vet hur det ser ut på redaktionen i Umeå i likande fall, tala om det SVt eller vet ni inte
Dessutom hänvisar de till anonyma källar tidigt i våras som de inte hade grund till men däremot vet jag att det är personer som talat med AC nytt om detta eftersom de sagt att vi fått det från obekräftade källor. Personer som tror sig utöva maktspel via media har inte jag förtroende för och oavsett detta fall. Ni som läser detta ska veta att det i visa delar av den borgliga alliansen inte finns någon integritet så ni ska var försiktiga vad ni säger för det kan komma ut i media och till och med ska ert företag.
För den socialdemokratiska gruppen kan jag lova att all information som jag får och som jag ibland talar med mina närmaste aldrig kommer ut till VK eller andra media. Företagen kan alltid lita på att den information jag får aldrig kommer ut och jag litar också på Ågren håller den linjen även om jag inte litar på dem han säger det till
Den dag jag ska sluta som kommunpolitiker kommer jag däremot att avslöja vilka som inte kan hålla tyst av den information vi fått från företag och andra som måste behandlas i förtroende. Ni som känner mig vet att jag testat detta på mitt sätt och bland dem finns ingen sosse med det lovar jag.

9 kommentarer

  1. Villy Hansen

    Holmlund är alltid lika modig i sitt sätt att uttrycka sig. Jag inser att meddelarfriheten är speciell. https://lagen.nu/begrepp/Meddelarfrihet.
    Notera att min länk inte döljer några insinuationer.
    Jag ser fram emot underhållningsvärdet i den kommande dialogen med Alliansen om de nappar på kroken. Det skall bli intressant att se hur det går till. Upptäcker jag det kommenterar jag gärna från retorisk synvinkel d.v.s. något vetenskapligt.

  2. Maria Skiddi

    Usch å fy för ”olydig” media.

    Jag ser fram emot dina framtida avslöjanden, förslagsvis ngt i stil med en bok; ”Inifrån – Lennart, media och politiken”?

  3. Johan Everljung

    Det är rätt intressant att läsa Lennart Holmlunds tolkning av hur Västerbottensnytt arbetar. Redaktionen fick i våras trovärdig information om att Jan Björinge skulle sluta som stadsdirektör. Och nej, vi sa ej från vem eller vilka vi fått informationen eftersom meddelarskydd tillämpades.
    Holmlund menade då att vi var helt fel ute, att stadsdirektören inte skulle lämna. Eftersom redaktionen inte kunde få informationen bekräftad så publicerade vi ej. Som sig bör.
    Konstigt nog lämnar Björinge sin tjänst kort därefter.

    Efter att ha tagit del av blogginlägget verkar det som om det inte bara är meddelarskyddet som är aktuellt i denna fråga, även meddelarfriheten känns mycket relevant.
    Återigen.

    Johan Everljung, redaktionschef och ansvarig utgivare
    Västerbottensnytt, SVT

  4. olof kleberg

    Ända sedan han blev kommunalråd i Umeå 1994 har Lennart Holmlund visat att han har svårt att inse tryck- och yttrandefrihetens grunder och mediernas sätt att arbeta. Senast i vintras försökte han förmå länsmuseets chef att tysta en medarbetare, som hade skrivit en mot Holmlund kritisk artikel. Hans agerande stred mot rätten för varje medborgare att utnyttja sin yttrandefrihet.
    Nu anger han att efter sin avgång – som väl inte kan ligga så långt bort – ska meddela vem som brukar läcka till medierna. Han tycks främst misstänka borgerliga politiker men hans formuleringar om läckor till Västerbottensnytt kan också innefatta kommunala tjänstemän.
    I så fall bryter Holmlund mot efterforskningsförbudet, dvs förbudet för arbetsgivare att efterforska vem som lämnat information till medier (tryckfrihetsförordningen 3 kap 4 §). I vilket fall som helst ifrågasätter han rätten som varje medborgare har enligt svensk grundlag (tryckfrihetsförordningen 1 kap 1 §) att fritt meddela sig till medier. Dessa i sin tur är förbjudna att avslöja sina källor – något som Holmlund förefaller ogilla.
    Umeborna bör vara tacksamma att Sveriges har världens starkaste skydd för yttrandefrihet. Det kan inte ens stadens främsta kommunalråd rubba på.
    OLOF KLEBERG
    Tidigare chefredaktör på VK

  5. Lennart Holmlund

    Svar till olof kleberg (2011-08-17 21:00)
    Först och främst var du inte chefredaktör och ansvarig utgivare, rätt ska vara rätt och du körde en kampnaj mot mig, Anders Sjölund och Nils Häggström för att vi byggade om Gamlia och att du hade ett hus i närheten.

    Du gillade inte heller när jag kritiserade veganrörelsen för de attacker de gjorde mot företag och för detta fanns för dig personliga skäl men du misstog dig då du lämnade ett brev till mig på Sävargården om denna kritik och inte trodde att jag skulle hantera det som allmän handling. Du tyckte inte jag skulle bland in din familj, Brevet finns i de kommunala handlingarna.
    Min blogg handlar om hur SVT jobbar och jag har inte alls kristiserat meddelarfriheten men däremot förbehåller jag mig rätten att lämna information till de jag litar på och som inte för det vidare. Jag vet vilka jag inte kan lita på och det kommer jag att säga den dag jag slutar. en del information blir ett formellt ärende och då är det allmänt och jag vet Olof Kleberg vilka man kan lita på eller inte och för mig som fått mycken information från företag tycker jag det är viktigt att den ledande politikern i kommunen kan få information från företag och att det inte hamnar i media och jag kan säga att jag även fått information från VK som inte förts vidare och som inte stått i tidningen

    Som sagt jag har på intet sätt ifrågasatt meddelarfriheten och inte heller tagit reda på vem som läcker men jag vet ju vilka som fått information från mig om saker som händer . Det här var ytterligare ett försök från Olof Kleberg att smutskasta mig som person och det var helt väntat för det har han gjort mot mig och många andra genom sin tid i VK. Däremot blev jag glad för att VK införde bloggen för där kan jag ge min bild av det som hänt och det som sagts och också tala om hur media jobbar

  6. Lennart Holmlund

    Svar till Johan Everljung (2011-08-17 16:30)
    Jag tycker du inte håller dig till sanningen nu. Vad menar du med trovärdig info att Jan skulle sluta som stadsdirektör. Den frågan har inte jag fått utan det handlade om att det inte fanns förtroende för honom och det var det jag i alla fall svarat på. jag har hela tiden svarat att jag har förtroende för Jan och vi visar också detta genom att han nu får ett ansvar för att ro kulturhuvudstadsåret i hamn. Det var förtrodendet som jag fått frågor om.
    Och även du drar in meddelarskyddet som jag inte diskuterat utan ett dugg utan vilka personer man kan ge information eller inte. Däremot såg jag inget i din kommentar om medarbetare som ni har och om de satt i samma situation som en på SVT centralt, kopplingen till ett poltiskt parti.

  7. Lennart Holmlund

    Svar till Villy Hansen (2011-08-17 07:54)
    Jag har gett mycket information till alliansens gruppledare genom alla tider och när det är uppvaktningar från företag eller andra så brukar jag ta med mig oppostitinsrådet för att de ska få samma information som jag och det har för det mesa fungerat hur bra som helst och i de fleta vi har fått information som företagen sagt att de inte vill ska ut i media, men det har funnits fall där den överenskommelsen inte hållits.

    Varje en har självklart har en rätt till meddelarfrihet och nu har vi lagt in det som ett krav när vi gör upphandlingar hos privara företag men det gäller då självklart bara det som rör den verksamhet som kommunen upphandlar från berörda företag

  8. Lennart Holmlund

    Svar till Maria Skiddi (2011-08-17 12:56)
    Jag har inte sagt olydig utan jag visade bara på vad SVT sagt och gjort just i detta ärende och som tur är finns bloggarna nu där man kan säga vad som hänt eller vad ma ntycker för att få in en rättelse eller dementi i de flesta medierna tar för mycken kraft och för mycket tjafs.
    Självklart kommer jag att berätta en del sanningar och en del ser du ju i mitt Svar till Kleberg som var politisk chefredaktör och kunde agera som han ville och som ajg är säker på att ansvarig utgivare aldrig hade en tanke på att ge pekpinnar åt.

    När det gäller SVT så kanske du minns när de försökte stämma mig och då de körde en kampanj mot mig, men självklart lades det målet ner och bara det som hände i samband med detta finns det en hel del att berätta om

  9. olof kleberg

    Tack för svaret – även om det var något oprecist. Bara några påpekanden:
    1. Jag var chefredaktör och ansvarig utgivare i drygt tio år, 1986-1997. Därefter politisk chefredaktör 1997-2001.
    2. Jag är tacksam för att mitt brev, som Holmlund nämner, behandlats som allmän handling. Jag står helt och fullt för dess innehåll.
    3. Diskussionen om utbyggnaden av Gammlia handlade om olika prioriteringar av kommunens satsningar.
    4. Det Lennart Holmlund kallar smutskastning är det som de allra flesta i allmänt tal kallar mediernas politiska granskning av makthavare och opinionsbildning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.