Låt arbetsmarknadsregionen Umeå-Örnsköldsvik växa ihop mera

 

Umeå, Örnsköldsvik en arbetsmarknadsregion. Självklart ska vi vara en arbetsmarknadsregion och en av anledningarna till att regeringen beslöt att Botniabanan skulle byggas och alla fakta pekar på hur bra orterna kan komplettera varandra. En region med fyra län, en regionkommun där även hela Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten skulle ingå. Det skulle vara bra för sjukvården och för den regionala utvecklingen och därför förordade ansvarskommittén den lösningen.
 
Jag tror statsvetaren Anders Lidström har rätt när han i dagens VK säger att en storregion med de fyra nordligaste länen skulle leda till ökad konkurrenskraft mot övriga Sverige och stärkt ekonomisk utveckling i områden. De som bidrar till att det inte blir så tar på sig ett stort ansvar men är väl borta ur politiken då man ser effekterna av besluter. Då ser man resultatet i historieböckerna
 
Av någon obegriplig anledning ska trots detta Jämtland och Västernorrland bilda en regionkommun men flera kommuner vill hellre gå norrut vilket självklart är helt naturligt eftersom sambandet mellan oss är starkare. Bara utvecklingen på universitetssidan sedan Umeå universitet tagit över det mesta från Mitt universitet och utvecklingen har varit mycket positiv inte minst i det stora industriprojektet kopplat till skogen och dess råvaror.
 
Det skulle vara förödande för utvecklingen att nuvarande gräns bibehålls och går stick i stäv med intentionerna med Botniabanan. Jag tycker regeringen måste tänkta till om de ska tillåta så små regioner när landet behöver större vilket Västra Götaland och Skåne visat, vilken utvecklingskraft det blivit.
 
Arbetsmarknadsregion där Örnsköldsvik och Umeå ingår gemensamt gör att kusten kan bli det kraftfält som är så viktig för Sveriges industriella utveckling och det är ett helgerån att förstöra detta med en regionbildning som är illa genomtänkt och som det inte finns någon logik bakom. Är det rädslan för Umeå eller vad är det? Vi orter konkurrerar inte med varandra utan vi kompletterar varandra
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.