Inlandskommunerna skulle dö utan andras…

Inlandskommunerna skulle dö utan andras bidrag. Vi har ett inkomst och ett kostnadsutjämninssystem och vi har vad vi får in i skatt av kommuninvånarna som man ska bedriva verksamhet för Jag har jämfört hur det ser ut i Umeå, Dorotea och Åsele.

Umeå finanserar sin egen verksamhet till 95 % av egen pengar via kommunalskatt och dessutom äger vi delar av Stornorrfors som också är en egen intäkt. Varför vi ligger strax under 100 beror på att vi har många studenter som tjänar lite.

Dorotea finanser 62% av sin verksamhet med skatt från Doroteaborna och resten betalas av andra. Åseleborna är ännu mer beroende av andra för där finanserar man bara sin verksamhet till 57 % av de egna skattebetalarna. Siffrorna är från 2010 då Dorotea inte redovisat 11.

Det finns flera system och om vi ser till inkomstutjämningen så får då alla från den Dorotea fick10 616 per invånare drygt 30 miljoner, Umeå får 6641 kr per invånare drykt 770 miljoner och Åsele får hela 11504 per invånare eller knappt 35 miljoner.

Så har vi kostnadsutjämningen där Umeå är den kommun som BETALAR mest till i hela Sverige nämligen 4116 per invånare eller knappt 480 miljoner som går till andra kommuner eftersom kostandsutjämningen helt hanteras mellan kommunerna. Vi betalar 480 miljoner i runda tal.

Dorotea får 10687 kr per invånare drygt 30 miljoner och Åsele får 9663 kr per invånare lite drygt 29 miljoner. Dorotea får också ett strukturbidrag som är på 2539 kr per invånare eller totalt drygt 7 miljoner och för Åsele är det 2237 i
strukturbidrag per invånare eller knappt 7 miljoner.

Ser vi till de bidrag som finns på inkomst och utjämningssidan så får Dorotea 23 842 kr per invånare , Åsele 23 404 kr per invånare och Umeå skattebetalare får netto 2 525 per innevånare. Åsele och Dorotea får i runda tal 10 gånger mer per invånare än Umeå. Man kan alltid diskutera dessa system men så här ser ser det.

Man måste dock ställa sig frågan om kommuner som har så låga egna intäkter kan fortsätta vara egna kommuner. Det blir för dyr verksamhet och för mycket pengar går till byråkrati då alla kommuner ändå har samma uppgift.

Jag upprepar att det måste bli större kommuner så mera pengar går åt till att bedriva främst vård omsorg och utbildning som är runt 85 % av en kommuns kostnader

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.