Vad är det som händer i Olofsfors ?

Vad är det som händer i Olofsfors ? I går var vi med våra vänner och skulle visa upp Olofsfors. Tyvärr blev det inte alls som vi tänkt oss då både smedjan, glashyttan och herrgården var stängda. Viktiga punkter för besöksnäringen.

Hos Baudin både smedjan och glashyttan fanns förklaringar till varför man inte hade öppet annat än på lördagar. Är det mycket jobb på smedjan så visst förstår jag att man måste ha tid att fullgöra sina order men det fanns en annan underton som sa mig att man inte är riktigt sammanpratade inom området.

Visst borde det funnits möjligheter att köpa deras produkter för något fanns säkert lagertillverkat. En restaurang som har stängt under den tid det är flest människor som rör sig inte minst då det är så kallade hemvändardagar.

Jag vet inte vem som har ett samordnat ansvar för detta men det finns i alla en Stiftelse som heter något i stil med Olofsfors bruk.

Nordmaling har väl ingen uppsjö av besöksmål men Olofsfors är en miljö väl värt att besöka om det finns chans att besöka helheten. Nog finns det anledning att man sätter sig ner för att finna en bättre lösning än som det fungerade i går.

3 kommentarer

  1. Olofsforsbo

    Som alltför ofta har Lennart Holmlund ett felaktigt fokus som utgångspunkt i sin analys.

    Istället för att notera att Olofsfors Bruk denna sommar har fler aktörer och aktiviteter än någonsin med caféet i ny regi, en Byggnadsvårdsbutik med större sortiment än någonsin, Bruksgruppens Galleri & Butik, Galleri Eleonora, Masugnen, Bruksmuseet, Arbetarbostaden mm så väljer du att fokusera på de 3 aktörer som av olika anledningar har valt att ha stängt under delar av sommaren eller helt enkelt begränsa sina öppettider. Detta val får stå för dessa aktörer och är inget som kan lastas någon annan part.

    Det är sorgligt att du som ursprunglig nordmalingsbo ska göra ner ett av kommunens och ett av västerbottens finaste turistmål på det här sättet. Den helhet som du efterfrågar tror jag att de flesta besökare ändå kan känna och uppleva i den unika industrimiljön som Olofsfors Bruk utgör i samklang med den mängd aktiviteter som trots allt står besökarna till buds under sommarens högsäsong.

  2. Margareta Kleinert

    Lennart Holmlund uttrycker i ett blogginlägg den 17 juli sin besvikelse över att flera affärsidkare inte hade öppet när han besökte Olofsfors Bruk dagen innan.

    Först av allt: Jag tar in det Lennart Holmlund skrev och vi i styrelsen tar med det i vårt arbete att göra bruket ännu bättre. Redan i dag är vi en av Västerbottens mest besökta turistmål med cirka 30 000 besökare varje sommar.

    Något som Lennart Holmlund inte nämner är att väldigt mycket annat var öppet den dag han var i Olofsfors.
    Bl.a den relativt nystartde byggnadsvårsbutiken. Där inne har flera konstnärer, konsthantverkare och hantverkare i Olofsfors en gemensam butik och galleri – som har öppet varje dag hela sommaren.
    Restaurangen på herrgården har öppet större delen av sommaren – och Lennart Holmlund har rätt – det var självklart synd att den inte var öppen en dag i mitten av juli.Om herrgården inte skulle vara öppen finns Kafé Anno 1762 i brukets gamla skola har öppet alla dagar under sommaren och där serveras högklassigt fika med hembakt kaffebröd, goda smörgåsar och pajer.

    Stiftelsen för Olofsfors Bruksmuseum kan inte tvinga enskilda hantverkare eller affärsidkare att ha öppet alla dagar – ofta rör det sig om rent praktiska anledningar om en småföretagare måste ha stängt en enskild dag. Det kan röra sig om att få tid att jobba med beställningar eller något annat.
    Att smedjan och glashyttan inte hade öppet just den dagen har med just detta att göra – och det får man respektera.
    För att få svar på sina frågor i sin blogg hade dessutom Lennart Holmlund chansen att gå till den centralt belägna informationsdisken – som bemannas av stiftelsen Olofsfors Bruk varje dag under sommaren. Den ligger invid herrgården i den gamla ladugården

    Jag hoppas att Lennart Holmlund ändå hade en trevlig dag med sina vänner, och att han inte tvekar att ta kontakt med mig om han har fler frågor.

    Bästa hälsningar
    Margareta Kleinert
    Ordförande stiftelsen Olofsfors Bruksmuseum

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.