Skall friskolor finnas ska de sköta sig….

Skall friskolor finnas ska de sköta sig. Jag blir upprörd när jag läser i VK att praktiska gymnasiet inte klarar de kvalitetskrav som en skola ska ha.

Skolan har inte lärare på plats. Rektor säger att hon inte känner till kritiken men nog borde en rektor känna till vad man har för åtagande mot eleverna. Hon känner ändå till att man haft problem med bemanningen.

Stämmer uppgifterna har man inte haft behöriga lärare. Har tvingats lägga ner VVS utbildningen. Eleverna har inte fått göra praktik och så hoppar de av. Då tvingas eleverna gå om och det kostar pengar och skolan har fått pengar för eleverna och inte gett den utbildning eleverna har rätt till.

Friskolesystemet är i grunden felkonstruerat. Friskolorna får betalt för saker som man inte gör. På flera områden har man fått tillstånd att starta yrkeslinjer där man inte kan garantera eleverna praktikplatser ute i företagen

När det gäller antalet platser till den kommunala skolan finns ett samrådsförfarande om hur många elever som ska tas in i klasserna för att man ska kunna ge praktikplatser medan friskolor bara får starta en utbildning. Tala om systemdel i lagstiftningen och dessutom tvingas kommunerna betala för en utbildning där inte eleverna får plats.

Det går inte annat än bli upprörd när man läser om hur friskolor hanterar eleverna och hur friskolor får starta utan att kunna ge utbildning. Jag skulle dessutom tro att aktieägarna fått utdelning trots att skolan inte fullföljt sitt uppdrag.

Inte undra på att set blir onödiga diskussioner om vinster i välfärden. Vinster som delas ut medan skattebetalarna får betala en gång till och eleverna får börja om. Den som betalar är kommunerna och de får inte ens göra uppföljning av utbildningen

3 kommentarer

  1. Fredrik

    Gäller inte detta med kvalitetskrav även de kommunala orsakerna? Låt vara att orsaken till lärar/resursbrist här är annorlunda än till de fristående skolorna, men man ska nog se till att den kommunala skolan också fungerar tillfredsställande innan man börjar klaga på annat. I kommunal skola går lärarna på knäna men får ingen uppskattning för det jobb de lägger ner. Tvärtom får man bara höra att det inte finns pengar till lärare eller resurser. Den materiella skillnaden mellan kommunala skolor och friskolor ska vi bara inte tala om, den är astronomisk. Inte konstigt att folk numera ser sig om efter bättre alternativ.

  2. Hans Lindberg

    Det är att konstater att eleverna förstår vad som är vad. De senaste 1,5 året har den kommunala gymnasieskolorna tagit tillbaka 12 % av eleverna från de fristående skolorna i Umeå. Kvalitet är det som ska avgöra elevens val. Därför är det viktigt att elev och förälder går noga igenom när man väljer skola, finns det behöriga lärare, finns elevhälsa, finns biblotek, antalet lärare per program,osv. Mitt problem är när elever, våra barn blir lurade in i utbildning med dålig kvalitet.
    Idag går skolan som har dålig kvalitet skadeslös undan och eleven kanske tvingas att gå ett år extra vilket är sanslöst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.