Pensionärerna får det sämre 2014

Så här kunde man läsa i gårdagens tidning Riksdag och departement. Pensionärerna kommer att få det sämre. Inte nog med att de har högre skatt utan de får inte heller höjda pensioner på grund av ekonomin. Hur det ska gå för oss i kommunerna med minskjade skatteintäkter törs man inte tänka på

Nedan följer ett citat från tidningen

2014 magrare än väntat för pensionärerna

 

 Inkomstpensionerna 2014 kommer att sänkas ännu mer än tidigare beräknat, enligt en ny prognos från Pensionsmyndigheten.

Pensionsmyndighetens prognos
 

I juli var Pensionsmyndighetens prognos att pensionerna år 2014 skulle sänkas med 0,3 procent. Nu räknar myndigheten med en sänkning på 0,8 procent. Anledningen till den sämre utvecklingen är att inflationen nu bedöms bli lägre än i den tidigare prognosen.
 
Också den väntade höjningen av inkomstpensionerna år 2015 har skrivits ned. I stället för en höjning med 1,1 procent räknar myndigheten nu med att pensionerna höjs med 0,5 procent år 2015.
 
Hur det verkligen blir beror framförallt på hur många som arbetar och hur deras inkomster utvecklas.
 
Men också börskurserna har betydelse, eftersom de är avgörande för AP-fondernas tillgångar.
 
I tidigare prognoser har Pensionsmyndigheten räknat med att aktiekurserna ska stiga med 5 procent per år. Den ekonomiska krisen har fått myndigheten att tänka om. Nu beräknas kurserna kommande år istället utifrån antaganden om räntan på tremånaders statsskuldsväxlar.
 
Det nya räknesättet ger en förväntad ökning av aktiekurserna på 2 procent nästa år, lika mycket år 2014 och 3 procent år 2015.
 
Hur det ska gå med inkomstpensionerna nästa år är bestämt. Pensionerna höjs vid årsskiftet med 4,1 procent.
 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>