Vi är duktiga på att planera i Umeå och får beröm för det

I går diskuterade vi Översiktsplan för Nydala som ger förutsättning för hur området används i framtiden. Vi har planerat mycket med flera födjupningar och ajg tycker det har gått mycket bra och vi har nått goda resultat. Jag har haft förmånen att leda Umeå planering sedan 1995 och tycker också att vi lyckats få en bättre och bättre stad att leva och bo i.

Socialdemokraterna har alltid tagit ansvar flör en god planering som gör en stad attraktiv och det har vi verkligen lyckats med. Jag är glad att vi i många av översiktsplanerna lyckats hitta en samsyn med andra partier och där vi kunnat luta oss mot olika partier och har  vi haft en alliansregering i kommunen så tror jag inte det gått så bra som det gjort. Av erfarenhet vet jag hur det brukar gå när alliansen spretar åt olika håll

Vi är ju nominerad till ett fint pris av Sveriges Arkitekter och här ser vi de motiv som de har. Oavsett om vi vinner elller  inte så är det här inga dåliga motiv. Och självklart slickar vi i oss av berömmet

 

"Det sker mycket i Umeå. Kulturhuvudstad 2014 har samlat och fokuserat många initiativ i staden. Här finns en lång tradition av samtal, aktioner och planering av staden, som på många sätt är unik i Sverige. De många parallella initiativen – den formella planeringen tillsammans med andra aktörer som universitet, byggherrar, kultur- och föreningsliv och de individuella aktionerna – utvecklar staden steg för steg.

Den fördjupade översiktsplanen visar på en strategi för hur staden kan växa från dagens 130.000 upp till 200.000 invånare. Planen visar att tillväxten kan ske inom stadens befintliga centrum samtidigt som nya kvaliteter skapas. Trafikplaneringen integreras med stadsbyggnadsförslaget och är tillsammans med kulturen drivande i utvecklingen av staden.

Det radikala i förslaget är att strategin är operativ. Den genomförs samtidigt som den tänks. Den omprövas och anpassas. Processen är tillåtande för initiativ underifrån och kommunen klarar av att samla aktörer mot gemensamma mål och aktioner.
Alla de nya projekt i små och stora skalor som nu genomförs med dess olika medskapande processer, ger förutsättningar för att bygga en genuint egen stad. Fördjupningen av Översiktsplanen och Umeås planeringskultur ger förutsättningar för att klara av "post-kulturhuvudstads-syndromet" på ett vackert sätt."
 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>