För att klara jobben i framtiden måste utbildningen reformeras

Idag har vi massarbetslöshet, den största i manna minne och samtidigt är det företag som saknar arbetskraft. Det finns inte rätt utbildad arbetskraft, så ska jobben klaras måste utbildningen förändras och visst kommer det att gå att ta igen 8 förlorade år men det måste vi göra

Vi har tagit fram ett prioriteringsdokument som kongressen kommer att ta och det ska ha en portalparagraf som jag berättade om i går på bloggen. Jobben först och det är självklart utbildningen som är nyckeln till framtidens jobb

 Grundskolan

Vår självklara ambition är att alla elever ska nå målen i grundskolan. Fram till år 2020 vill vi halvera antalet elever som är obehöriga att påbörja ett av gymnasieskolans nationella program. För att nå målet vill vi investera mer i skolan för bland annat mindre klasser, fler skickliga lärare, obligatorisk förskoleklass och kostnadsfri läxhjälp. Allt för att varje elev utifrån sina förutsättningar ska kunna nå målen.

Gymnasiekompetens

Alla under 25 år ska ha en fullständig gymnasieexamen. På vägen dit, vill vi, till år 2020 minska andelen unga mellan 18 och 24 år som inte har det. Unga arbetslösa utan fullgjort gymnasium ska genom ett utbildningskontrakt få hjälp till färdiga gymnasiestudier.

Högre utbildning

År 2020 ska hälften av 30-34-åringarna ha genomgått en minst 2-årig högre utbildning. Vi vill också bygga ut högskolan med fler studieplatser och höja utbildningarnas kvalitet.
 
Varje år den borgerliga regeringen haft makten har resultaten i skolan försämrats. Det vill jag ändra på.

Grunden för att alla elever ska nå sin fulla potential är att höja kvaliteten i skolan. Det är ett långsiktigt arbete som kräver politiska och ekonomiska prioriteringar. Socialdemokraterna föreslog i alternativet till statsbudget 2013 stora investeringar i skolan, totalt 3 miljarder kronor.
 
Vår vision är att alla ska kunna leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstro. För en framtidsinriktad Socialdemokrati är utbildning nyckeln till framtidens jobb och därmed också till människors frihet att forma sina egna liv.

 Det måste bli slut med slöseriet av mänskliga resurser och dessutom är det andra fel i arbetsmarknadspolitiken när man får ta in utländsk arbetskraft som man får göra nu. Det måste finnas ett system så de kan göras på hemma plan

 

 

 

Etiketter: , , , , ,

En kommentar

  1. GEA

    Pensionera bort de sjukaste och släpp in de som är friska och unga det är steg ett. Regeringens åtgärder kostar lika mycket och sätter folk i fattigfällan. S-regeringens tidigare politik var inte fullkomlig, men hellre det en en helt ofullkomlig och dessutom diskriminerande sådan. Varför kosta på en fullständigt utslagen individ som av sjukdom eller annat knappt orkar stå på två ben. Det är ju förfärligt vad den här högerregeringen gjort. Skamligt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.