Moderaterna i landstinget på väg vart?

Moderaterna i landstinget på väg vart? Jag har i tidigare blogg funderat över hur moderaterna i landstinget agerar. För mig är obegripligt att (M) är med och driver fram en folkomröstning om en liten del i en budget inom landstinget.

Jag tolkar det som om man övergett tron på den representativa demokratin. Är detta verkligen de nya moderaterna eller arbetarpartiet som de ibland kallar sig.

Ska man rösta om en liten del inom ett landstingsbudget ? Ska man då omfördela kostnader inom sjukvården i inlandet och ta från Lycksele lasarett eller ? Ska man ta från sjukvården i Umeå och ge ännu högre kompensation till varje Doroteabo ?

Det är Umeborna och Skellefteåborna som bidrar till att inlandet över huvud taget kan ha någon sjukvård alls. Inlandets skattekraft ger inte mycket. När högern i övrigt diskuterar hur skatter används då kallar man det bidrag och moderaterna vill som princip att alla ska klara sig på egen skattekraft.

Ska de dessutom vilja överföra region Västerbotten till landstinget och att landstinget ska syssla med mera än sjukvård ja då har det bildats de nya moderaterna.

Jag har insett att de åkt i skytteltrafik till upproret i Dorotea på skattebetalarnas bekostnad och som till största delen består av alliansfolk. Man gör det för att underblåsa oppositionen mot socialdemokraterna.

Men vad är det för politiskt ledarskap som visas i en svår ekonomisk framtid. Den folkvalda församlingen har beslutat om en budget som de vill Folkomrösta emot i en liten budgetpost. 10 miljoner kostar som gett större nytta till annat. De miljonerna tas från sjukvården. Sandström gläds över att få stå i media som älskar den här typen av aktioner. Tänk om man jobbat för mera statliga pengar till välfärden och till sjukvården.

Jag tror vi ska jobba för att samtidigt ha en folkomröstning om att Anders Borg måste ge mera statliga pengar till sjukvården så landstinget kan bedriva en bättre sjukvård i hela länet, en bättre kollektivtrafik.

Det är något att Folkomrösta om i stället för en post i landstingets budget. Finns det noll politiskt ledarskap inom alliansen kvar i landstinget längre. I det fallet var de gamla moderaterna långt bättre. Tog ansvar och vågade fatta beslut och respekterade att de var för få

6 kommentarer

  1. Jan-Erik Vahlström

    Vi ska snart folkomrösta om mer pengar till hela välfärden och efter det valet så heter inte finansministern Anders Borg.

  2. Hans Lindberg

    Håller med dej i din analys. Moderaterna har tappat tillton till sitt eget inflytande. Istället för att begära folkomröstning av några promillen av landstingsbudget borde moderaterna fråga kamraten borg varför man minskar stadsbidragen till landstinget på ett par hundra miljoner. För mig är det bevis på dåligt ledarskap och hjälper inte vården till det bättre.

  3. Rickard

    Bra Lennart!
    De ”gamla” moderaterna var ju som de var, men de stod i alla fall för sina uppfattningar och överenskommelser. De ”nya” verkar ju inte stå för något och fullständigt sakna ryggrad.

  4. Mikael Berglind

    Lennart. Ibland får jag känslan av att du endast bryr dig om dig själv. Vad har hänt med solidaritet och broderskap? Är inte det vad S står för? Alla, ja ALLA har rätt till bra vård och just nu känner folket i inlandet inte att de får det. Det är en såkallad demokratisk rättighet att då kämpa för en folkomröstning.

    Hur skulle du själv ha känt om ambulans och annat dras in i Umeå? Hade du bara stått med händerna i byxfickorna och nickat?

  5. Molle

    Det tycks som att moderaterna i landstinget utvecklats till fullfjädrade populister under Nicklas Sandströms ledning. Allt åt alla och gärna sänkt skatt. Ser man på hur den moderata politiken funger där man sitter i majoritet så har man sänkt skatten och låtit underskotten skena iväg. Se på Skåne och Stockholm.

    Är det vad man vill göra i Västerbotten?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.