Datainspektionen motverkar inte Brott. Så…

Datainspektionen motverkar inte Brott. Så kan man faktiskt säga. Kameraövervakning i skolor minskar brotten radikalt. De försvinner nästa helt och Tensta har sådant exempel.

I början på 2000 talet hade man omfattande stölder på skolan. Det var mycket inbrott i elevskåp och det försvann mycket datorer men även andra typer av stölder. Man införde då kameraövervakning och stöldbrotten försvann och nästan att annan brottslighet med.

Datainspektionen krävde att kamerorna skulle bort på dagtid. Det motiv man hade var att det var för stor kränkning av integriteten i förhållande till behovet av övervakning. Efter överklagande till slut till högsta instans så förlorade man.

Nu är brotten tillbaka och för en tid av 14 dagar så stals det 14 datorer. Det här visar att det behövs lagändringar för det är inte rimligt att man ska få stjäla skattebetalarnas datorer på detta sätt

Det är en lag som skyddar brottslingarnas integritet för ingen, varken elever, lärare eller föräldrar tycker set varit problem på något sätt. Det är kränkande för brottsoffren dvs eleverna att de ska tappa sitt undervisningsmaterial.

Det är som vanligt att ingen tänker på brottsoffren och ett samhälle som har lagar som skyddar brottslingar är felkonstruerat . Det här exemplet från Tensta är ett tydligt exempel på hur fel det kan bli.

4 kommentarer

  1. Per Backsten

    Ja kan bara hålla med, men tyvärr ”kränks” det så mkt nuförtiden. Skolan är en jäkla flumskola som båda blocken varit med och tagit fram. känner en tjej som är lärare, idag om klassrummet liknar ett jäkla chimpanshus med störande elever, tillmälen mm. Så vågar inte läraren göra ngt ”kränkning”, för att ej tala om ”misshandel” om läraren vill visa ut eleven. Men gled lite utanför ämnet nu , självklart ska det vara kameror men även avstängning från skolan om elev ertappas med stöld.

  2. REx

    Från den fria(?) världen mest kameraövervakade land, Storbritannien, där det finns kameror i storet sett varenda gathörn får vi rapporterat att kameror inte minskar brottsligheten. Brottsligheten minskar tillfälligt direkt efter att kamerorna monteras upp och flyttar till andra områden men återkommer snart igen. De som planerar sina brott maskerar sig naturligtvis och därmed så är kamerorna odugliga.

    Det enda som visat sig varaktigt minska brottsligheten är patrullerade väktare, vilket är fullt tillåtet att använda sig av. Om du verkligen vill minska brottsligheten vill säga.

    Flest våldsbrott begås i hemmet. Därför bör alla bostäder förses med kameror i alla rum så att dessa kan förhindras. Du kan kanske föregå med gott exempel och låta din bostad kameraövervakas 24/7? För du har väl rent mjöl i påsen och inget att dölja?

  3. LENNART HOLMLUND

    Svar till REx (2013-03-26 21:39)
    Det är skillnad på hemmet och offentliga platser och och de privata får de privata sköta själva och de andra har någon annan ansvar för

  4. Classe

    Det finns ingen anledning att övervaka en hel skola, hela dagen. Är problemet att det stjäls från exempelvis en datasal kan den punktmarkeras och kopplas till larm. Går larmet sätts kameran igång. Det gäller givetvis alla kameror, då det funkar utmärkt att koppla till ett brandlarm.
    Kameran ska vara ett sista alternativ..

    Hade gärna sett att den politiska viljan hos dig och S hade varit att minska övervakningen i exempelvis skolan, och ökat tätheten med lärare, kamratstödjare eller andra vuxna förebilder som kan röra sig i korridorerna. Lägg pengarna där istället för att köpa in massa kameror.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.