Det finns inget krav att en kommun ska ha ett bad

Det finns inget krav att en kommun ska ha ett bad. Ibland verkar det finnas folk som inbillar sig att en kommun som Umeå är tvingade att ha en simhall men så är det inte. Det är dessutom en av de dyraste anläggningarna man har.

En kommun bestämmer också vart man vill lägga sitt bad. En kommun bestämmer också själva det innehåll som badet ska ha. Nu har vi bestämt att det ska ligga på kvarteret Nanna då det är den bästa platsen och framför allt att alla från kommunen kan nå det genom att åka dit med vår kollektivtrafik. Vi vet idag att på nuvarande plats är det många extra bussar som måste hyras in för våra barn som ska gå i simskola. Till centrum går alla bussar så det är enkelt att komma dit med kollektivtrafik

Nu har det blivit kärvare ekonomiskt och det gör att alla utgifter måste prövas. Skulle det hända något så att inte badet får byggas på Nanna som kommunen vill då får man hålla sig kvar på nuvarande plats en längre tid. Då får man se till att göra de nödvändiga tekniska förbättringar som gör att simhallen kan fortleva en 15 till 20 år.

Då får de som vill åka till ett äventyrsbad ta båten till Finland och Vasa eller tåget till Örnsköldsvik för att äventyrsbada. Då får Umeå inte den efterlängtade 50 metersbassängen. En 50 meters är ju i stort sett dubbelt så dyr då den är dubbelt så stor som en 25 meters och det är dubbelt av allt som ska värmas, renas och byggas.

Ingen kommun i Sverige är skyldiga att ha en sim hall och en kommun ska bestämma vart en sådan dyr anläggning ska byggas. Däremot om det finns entreprenörer som vill bygga en anläggning och driva den på kommersiella villkor ska vi pröva detta i positiv inriktning i en detaljplan.

9 kommentarer

  1. Christian

    Eftersom detta enligt dig är en diger utgift, och då det ser ut att bli lite kärvare, så borde det väl vara solklart att stänga projektet? En liten dagstripp till Övik är inga problem, särskilt nu med tågförbindelsen, och nuvarande simhall är ju ingen liten plaskdamm heller. Tycker att detta bör tittas på ordentligt innan första spadtaget, så att det inte blir en stor ryggsäck för den kommunala ekonomin under många år framöver.

  2. Mange

    Men va bra då tycker jag att vi skippar att bygga den hallen och rustar upp den gamla så den står i 15år till .. de kostar väl ca 5-10 miljoner.

    Asså ni är såååååå trångsynta så det är skrämmande, när ska ni lyssna på dom som har valt er till den plats ni sitter på ???
    Vi vill ha ett bad MEN INTE PÅ NANNA PARKERINGEN.

    Det kommer inte finnas någon som helst plats för utbyggnad förutom om man river ner ett hyreshus eller liknande. Om man ska bygga ett badhus se då till att det blir på en plats där folk kan fara och simma och njuta avkopplande vid öppet vatten eller något annat mysigt, ni kommer ALDRIG att fylla den hallen med så många besökare som ni ”tror”.
    Sen är du alldeles för insnöad på kollektivtrafik, det finns ingen barnfamilj som sätter sig och åker tåg ner till övik när det skulle kosta ca 950kr tur o retur ”2vuxna 3barn” och 330kr med bil.

    Du måste börja räkna på siffror mer än vad du ”TROR” det är för DYRT att åka kollektivt i Västerbotten.

  3. Magnus

    Argumentet om skolbarnen är det bästa jag hört hittills, men tyvärr också det enda som jag tycker talar för den planerade lokaliseringen. Kollektivtrafikens rutter är ju också i kommunens hand att besluta om, vilket gör att det måste gå att se fler alternativ. När man pratar med vanligt folk (icke-politiker…) finns det ingen som jag har hört som har tyckt att Nanna är en bra plats på grund av trafikproblemen. På det viset kanske det är en fördel att med hänsyn till ekonomin låta planerna vila och mogna.

  4. mormor Maggan

    Låt bli att bygga badhuset på kv. Nanna, När man åker med flera barn till ett badhus, tar man bilen.
    Att hela tiden prata om kollektivtrafiken, endast därför skall man bygga badhuset på kv. Nanna, alla skall åka kollektivtrafik för att bada i Umeå, låter helt enkelt löjligt.

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Det är bra om anläggningar som folk från hela kommunen ska nå att man kan åka kollektivt. Vi kostar på många miljoner i dag när det gäller skolbaden till den befintliga simhallen och till en ny går alla bussar så då får de som åker till skolbad åka gratis för det finns alltid gott om plats på bussarna på dagen. De pengarna behövs för barnomsorgen och skolan. Ska man åka till ett bad på någon annan plats blir det ännu mer bilkörning och luften smutsas ner

  5. lf

    Jag tycker att det är självklart att vi skall skjuta på simhallsbygget.
    Vi satsar enormt på kulturhuvudstatsåret . Vet någon ansvarig politiker vad det kommer att kosta.
    Jag tror då notan kommer, då kommer vi vanliga väljare att förskräckas.
    Nu måste förnuftet ta överhanden.

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Då blir vi utan bad då all teknik är slut och då är det att kasta pengar i sjön att repa detta. Vi kör igång när Urban Bengtssons överklagande avslagits han är inte sakägare men han har alltid tyckt att han kan allt vilket han inte gör

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.