Det finns enbart en väg att minska besparingarna

Det finns enbart en väg att minska besparingarna. Så är det men det verkar inte som alla insett detta. Det enda sättet är att ta av de tidigare årens överskott och om skatteprognoserna blir bättre. Det finns som sagt inga övriga pengar alls.

De pengar jag pratar om är sociala investeringar, det är ungdomsjobben och för att vara ärlig så är det egentligen staten som har det ansvaret.

Vi har även satt av till underhåll av husen som bland annat är skol och dagislokaler. Men de reparationerna måste göras. Vi har för lite pengar på underhåll och det beror på att vi inte höjt hyrorna tillräckligt mycket genom flera år och detta får man sota för förr eller senare. Hyrorna ska räcka till underhåll.

Vi har betalat in för mycket för sjukskrivningar i AFA försäkringen men även det är engångspengar. Alla engångspengar som de tidigare överskotten som är avsatta kan bara användas för att minska nedskärningarna ett eller två år och kan inte användas för att höja ramarna för flera år framåt.. Däremot ökar nu sjukskrivningarna vilket gör att försäkringen troligen måste höjas i framtiden.

Det är det som oroar de framtida intäkterna där skatten är den absolut största intäktssidan. När vi gjorde budgeten för 2013 som samtidigt blir en grund för 14 och framåt, blev vi lurade av Anders Borg och regeringens prognoser och det är det som är den största orsaken till att vi måste minska våra kostnader. Dagen efter i december i fjol erkände Borg att skatteprognoserna var för höga och risken är att han gör fel bedömning även denna gång för att få fram jobbskatteavdraget och tvingas låna till detta i stället

Vi har sedan vi började samarbeta med V även räknat upp befolkningstillväxten och nu nådde bi inte det målet om befolkning , men det är småpengar om man jämfört med vattenkraften som vi räknat upp i närheten av de priser som rådde när elen var som dyrast och där har vi räknat på bra mycket mer än hundra miljoner för mycket i intäkter. Sedan tappar vi 60 miljoner i kostnadsutjämningen för kollektivtrafiken.

Det är klart att det blir tufft ekonomiskt framöver och moderatregeringen har glömt bort kommunerna och välfärden. De har satsat på skattesänkningar för välfärden och det får konsekvenser.

För oss i Umeå har välfärden gått före skattesänkningar vilket gett att vi vissa år haft överskott i ekonomin som vi använt till projekt som jag beskrev inledningsvis. Nu är de överskotten borta med råge och det som finns kvar måste användas för att minska underskotten.

Det tål att påminnas om att inför den här mandatperioden ville allianspartierna sänka skatten under perioden med 1 kr och då har det fattats 300 miljoner till som man varit tvungen att ta bort om man inte lagt förslag om skattehöjningar.

Slutligen har vi mycket pengar i vår verksamhet och har också en mycket högre skatt än andra kommuner. Vi har dessutom våra vattenkraftspengar och även om vi nu tvingas göra stora nedskärningar satsar vi mer på välfärden än de flesta av Sveriges kommuner så jag menar att det här måste vi kunna klara av även om det låter drastiskt

4 kommentarer

  1. Ola

    Okej orsaken analyserad, men lösningen lyser med sin frånvaro. En sak till är det vedertaget att man prognoserar intäkter med det pris som är högst(el). Medelvärdet är väl det riktiga, eller?

  2. Micke

    Jaså du vill att hyrorna ska vara högre? År bostaden en kassako för Umeå kommuns övriga verksamheter? Det verkar ju så på ditt resonemand.

    Hyresrätten är redan idag betydligt dyrare per kvadratmeter än vad villa- och bostadsrätten är så hur man då kan tycka att de som bor i hyreshus ska betala kulturhuvudsadsår och badhus förstår jag inte.
    Bygg badhus då pengarna finns inte förr.

  3. Lars

    Alla i Umeå jag träffar och har trevliga samtal med frågar sig var alla pengar tas i från och att det en finns arbetslöshet i den här stan? med alla väg gupp och påkostad stads miljö det är jätte vackert på sommaren men vi har 4 årstider skapar mer jobb (arbetslöshet?)och kostnader på vinterhalvåret i underhåll den stora frågan är blir det skattehöjningar för att klara underhålletet är det budjeterat för fördyringar i underhåll och skötsel Måste man aveckla och flytta till en annan del av Sverige för sin överlevnad Den som inte förstår att det kommer surt efter och fördyringar och skatter och avgifter kommer att höjas måste nog börja om i skolan och läsa grundkursen.Var för skall det sparas man kan inte lnvestera om man inte har full teckning för framtidens utgifter Så fungerar det i min plånbok Men det kanske är enklare om man har lön men inte behöver betala ur egen plånbok utan andra får betala och lösa problemtn. Skrivit av en..En söm försörjer en del av samhällsutgifterna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.