Jag tycker Sverige ska arrangera vinter OS 2022

Jag tycker Sverige ska arrangera OS 2022. Då pratar vi om att Stockholm/Åre kan arrangera vinter-OS 2022 och man kan göra det utan statlig finansiering. Det visar en utredning beställd av den svenska idrottsrörelsen SOK, och , RF, och de jublar självklart över detta

”Det är glädjande att utredaren
konsterar att det som krävs för ett
vinter-OS redan finns eller kommer att byggas i Stockholm, och att det kan klaras utan statliga bidrag” skriver SOK och RF.

Utredarens budget för ett vinter-OS i
Sverige är ca 10 miljarder kronor. Slalomen föreslås i Huddinge och de andra alpina grenarna hålls i Åre och resten de andra 94 grenarna hålls i Stockholm. Jöran Hägglund som utrett tror att slalomen avgörs i Huddinge men då måste fallhöjden fördubblas till 210 meter.

Hägglund säger vidare att Invigning och avslutning sker i Tele2 Arena och OS-elden ska brinna på toppen av Hammarbybacken. Han säger vidare att det behöver investeras i byggande av bob- och rodelbana, hoppbackar, skidstadion samt skjutvall.

Det är knappt två år innan IOK fattar sitt beslut så in med en ansökan Idrottsministern vill inte lova något
Men ser positivt på ambitionen att ett OS skulle kunna genomföras utan statliga medel men annars är jon ganska negativ. Hon och regeringen får man anta är inte beredd att ge några förlustgarantier om man ska döma av hennes kommentar till SVT Sporten

Om nu sittande regering är negativ så hoppas jag att en Socialdemokratisk är mera positiv men då kanske det blir för sent fram till ansökan för OS 2022.Självklart skulle detta vara bra för den Svenska besöksnäringen och även om utredare föreslagit slalom i Stockholm går den att förlägga i Åre.

Dessutom tror jag det vore mycket hälsosamt för flera vintersporter om det kom till anläggningar i Stockholmsområdet där set bor mycket folk och där det är en enorm brist på idrottsanläggningar då idrott inte tillhör välfärdens kärna för alliansen. Men idrott är ett billigt sätt att ha något att göra för barn och ungdomar. Ett OS skulle skapa ett behövligt intresse

3 kommentarer

  1. Pingback: Vinter OS till Sverige 2022 | Lennart Holmlund tycker till

  2. E

    Den budgeten på 10 miljarder är önskedrömmar. Skid-VM som arrangeras i Falun 2014 skulle kosta 80 miljoner, notan är uppe i 300 miljoner. Vad är skillnaden nu? Kan man hålla lite hårdare på pengarna denna gång? Har man hittat någon som faktiskt kan räkna på de riktiga kostnaderna? Man vill ju förhöja ett ”berg” i Huddinge så man ska kunna ha slalom där ifall man får OS, kostar bara 1,5 miljarder att göra det högt nog. Gång på gång hör man politiker, statliga myndigheter och annat ”viktigt” folk lova saker. Ni håller det aldrig. Vill du ha fler exempel på spräckta budgetar?

    Ryssland anordnar vinter-os 2014, deras nota är 250 miljarder kronor över (!) budget. Visst, mycket korruption i Ryssland, men deras budget från början var redan på 12 miljarder dollar. Brasilien sa att det inte skulle kosta skattebetalarna en krona att arrangera fotbolls-vm, nu är det uppe i 100 miljarder.

    Då man ju hävda ”Ja, men Sverige är ju betydligt bättre utbyggt än ovanstående exempel, vi behöver inte bygga så mycket, därför får vi en mindre budget”. Okej, men varför kostade då vinter-OS i Vancouver ungefär 40 miljarder kr? I Turin 2006 var kostnaderna 24 miljarder. Hur skulle Sverige lyckas pressa ner det så lågt som 10 miljarder?

    I mina öron låter det ännu en gång som att någon är på tok för optimistisk. Ifall Sverige motförmodan skulle få vinter-os (hoppas verkligen inte det) så kommer notan hamna betydligt högre än 10 miljarder.

  3. Pingback: Vinter OS till Sverige 2022 - UmeNytt.se - Nyheter Sverige

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.