Umeå kommun är nominerad till Europas Miljöhuvudstad 2016

Det låter väl hedrande och visar att vi är nog mycket bättre än vi tror. Det är dock fler som är nominerad så vi tar inte ut någon seger i förskott. Vi har ju en översiktsplan som få som i hela resonemanget går ut på att vi ska vara en långsiktigt hållbar kommun. Tänk vad mycket lättare det varit om staten tagit sitt ansvar och sett till attv ägpaketet varit klart som det var sagt. tänk om vi fick inför gröna friköp med pengar till kollektivtrafikfond med mera.

Nedan ser ni det pressmeddelande som gick ut i går eftermiddag. Men det kanske inte är så viktigt för media när det händer något roligt.

Umeå nominerad till Europas miljöhuvudstad 2016
Europeiska kommissionen meddelade idag att Umeå tillsammans med Essen (Tyskland), Ljubljana (Slovenien), Nijmegen (Nederländerna) och Oslo (Norge) kommer att avancera till nästa steg på vägen att bli Europas miljöhuvudstad 2016.
En oberoende panel av experter har bedömt 12 städers miljöarbete inom ett antal områden, t ex lokala transporter, luftkvalitet, natur och biologisk mångfald, energi och avfallshantering. Umeå är alltså en av de fem städer som gått vidare.
– Vi vet att det svårt att vinna utnämningen den första gång man söker, men att vi nominerats som en av de fem städer i Europa som visat att vi främjar hållbar utveckling känns mycket hedrande, säger kommunstyrelsens ordförande Lennart Holmlund (S). Det visar att vi är på rätt väg i vårt arbete för hållbar utveckling kombinerat med höga tillväxtmål.
Umeå ska som nästa steg presentera sin vision, sin potential att fungera som en förebild för andra städer tillsammans med en kommunikationsstrategi för en jury i Köpenhamn den 23 juni. Europas miljöhuvudstad 2016 kommer att tillkännages följande dag.
Miljöhuvudstadens syfte och bakgrund
Mer än två tredjedelar av européerna bor i städer. Många miljömässiga utmaningar som vårt samhälle står inför finns i urbana områden. ”European Green Capital” är ett initiativ för att erkänna städers ansträngningar att åstadkomma hållbar tillväxt, att uppmuntra städerna att vidta ytterligare åtgärder, och att främja utbyte av bästa praxis mellan europeiska städer. Förutom att inspirera andra städer, stärker den vinnande staden sin miljöprofil och förbättrar stadens anseende och attraktionskraft som en destination för folk att besöka, arbeta och leva i.
Sex städer har utnämts till ”European Green Capital” sedan starten 2010. Stockholm vann första titeln, följt av Hamburg i 2011, Vitoria-Gasteiz 2012 och Nantes i 2013. Köpenhamn har titeln i år och 2015 är det Bristol.
Mer information:
Webb www.europeangreencapital.EU
Länk: Introduktionstexten till Umeås ansökan Europas kulturhuvudstad (pdf)

Kontakt:
Lennart Holmlund (S)
kommunstyrelsens ordförande
Umeå kommun
070-550 47 85

Albert Edman
Utvecklingsstrateg
Umeå kommun
070-297 18 19

Sara Wård
Miljöstrateg
Umeå kommun
070-611 45 51

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.