Regeringen höjer skatten på snus med 22%

Regeringen höjer skatten på snus med 22%. När regeringen pudlade och drog tillbaka förslaget om förändringarna för studenterna med mindre bidrag så skulle det finansieras med höjda skatter på alkohol tobak och drivmedel. Enligt Aftonbladet har man nu ett förslag som gör en snusdosa 6 kr dyrare.

Enligt samma källa kommer då en snusdosa att kosta mer än cigaretter och skatten på snus höjs med 22% och cigaretter med 3% och då kostar en dosa 50 kr i stället för 46 kr om butikerna behåller sina marginaler och lössnus stiger till 60 kr från 54 kr och ett paket cigaretter 58kr

Jag har förståelse för att man höjer snuset mera då risken för att det kommer in smuggelsnus är idag i alla fall betydligt lägre. Däremot tror jag att det långsiktigt är en dålig finansiering och orsaken är hur enkel som helst då det är en frivillig skatt.

Det är bara att sluta snusa och röka. Då mår man också bättre och sparar enorma summor pengar. För en cigarettrökare som röker en ask om dagen blir det 21 000 tusen skattade pengar mer i plånboken och utrymme för en Thailandsresa. Tobaksskatt borde användas för att minska förbrukningen och inte finansiera välfärden

6 kommentarer

  1. Lars Gidlöf

    Hej

    Men Ni har ju ett kommunalt bolag som Ni satsat miljoner i som säljer snus, är det inte dubbelmoral?

      • Lars Gidlöf

        Hej

        Ja, för det första ska väl inte skattepengar gå till ett bolag som säljer snus.

        Sen,kan man ju ifrågasätta kommunens tobakspolicy om de ena sidan säger att man inte ska använda tobak men sen säljer ett kommunalt bolag snus, och de säljer snus enbart för att minska förlusterna för ett företag som kräver skattepengar, så i förlängningen innebär det att skattepengar går till att sälja tobaksvaror, är det ok policy?

        Så, får kommunala bolag konkurrera med privata?

        • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

          Det spelar ingen roll vad man säger till dig du bryr dig ju inte . Det finns inga skattepengar som går till att försälja snus utan det blir en intäkt för bolaget

  2. Ulf Parde

    Det är fel att återigen höja redan skyhöga alkoholskatter. Den socialdemokratiske finansministern Thorsson på 20-talet sa att ”brännvin ska inte kosta mer än att en arbetare har råd att ta sig en sup”. Även höjda tobaksskatter är fel, inte minst chockhöjningen på snus. EU-kommissionen följer med allt vad vi gör med snuset i Sverige – inte minst när ”folkvalda” i kommuner inför snusförbud och regeringen inför stora skattehöjningar. Sedan pekar de på det när vi vill försvara snuset i EU. Vi måste tänka på hur vi agerar själva innan vi anklagar EU för att ”lägga sig i vårt snus”. När Anders Borg uttalade (en verklig överdrift) i TV4 att snuset är ett allvarligt problem så får man reda på det (språket är inget hinder) på EU-kommissionen. Säga vad man vill om EU-kommissionen men de är både rationella och välinformerade. Då anser de (med rätta) att svenska politiker som far till Bryssel och lobbar för snuset inte är trovärdiga. Nu inför EU-valet kommer vi att få höra hur politikerna inför Bryssel har räddat/ska rädda snuset. De är inte trovärdiga så länge de inte gör samma sak på hemmaplan. Jag förstår inte varför de rödgröna partierna inte tar denna gratischans att vara mer folkliga. Inte ens tobak och alkohol ska enbart vara ett njutningsmedel för överklassen.

    En anledning till att snusskatten höjs extra mycket tycks vara att här finns ingen risk för smuggling. Det är väldigt provokativt att då ta chansen att suga ut svenska folket mer. Det ger att vi kan börja se på smugglare som folkets hjältar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.