Den Nordsvenska hästen är utrotningshotat

Den Nordsvenska hästen är utrotningshotat. Det var en av helgens nyheter som egentligen inte är någon nyhet alls men som varit svår att få ut till kännedom

Nordvensken är en av få hästraser vi har i vårt land. Föds det bara 200 föl på ett år är självklart rasen utrotningshotad. Stefan Bleckert som är på föreningen Nordsvenska hästen är den som för TV berättat detta.

När man menar den Nordsvenska hästen menar man inte de kallblod som vi ser på travbanorna som många gånger kallas nordsvenskar. Kallblod räknas även norska och finska hästar till.

1964 delades Nordsvensken i två olika typer, en tyngre bruksvariant och den lättare travhästen. Den nordsvenska travaren var en lättare typ av häst med större steg och en snabb trav, vilket gjorde den väl lämplig på travbanorna. Travsport för kallblodstravare fanns i Sverige långt innan Nordsvensken delades upp i två grupper.

Nu tror jag att när man säger 200 föl så är det i den tyngre gruppen brukshästen man menar. Det är klart att det kan bli så för man ska ha ett område man använder brukshästen till och det finns maskiner idag som gör flera brukshästars jobb på en dag.

När det gäller kallbloden inom travet så tror jag att det blir färre och färre även där då tävlingstillfällena i Norrland minskats då Svensk travsport inte ser vitsen med trav över hela Sverige utan la besparingarna inte minst i Norrland för de skyddar bland annat Solvalla som har förbyggt sig i stora dyra anläggningar för publik som bara behövs en helg om året i samband med Elitloppet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.