Valresultatet var inte helt oväntat

Valresultatet var inte helt oväntat. Många verkar vara förvånade valresultatet men det följer väl till stor vad som kommit fram i oppinionsundersökningar. FI kom inte in i riksdagen och Sverigedemokraterna blev lite större än vad som väntades. Men även med FI i riksdagen har det blivit samma balans med Sverigedemokraterna.

Det jag pratar om är främst Riksdagsvalet. Det blir lite knepigt att få igenom en budget i Riksdagen. Alla har dock sagt att det blir inget samarbete med Sverigedemokraterna. Jag tycker det är synd att Sverige hamnat i den låsta i situationen som i princip går ut på att vi har ett två eller trepartisystem. Alliansen har mer eller mindre blivit ett parti. I flera andra länder sker dock alltid samarbete över de som tidigare kallades blockgränserna.

I riksdagsvalet ser det ut som om vi vinner ett mandat i Västerbotten och det gör även Sverigedemokraterna medan folkpartiet och Kristdemokraterna tappar sina enda och blir utan medan moderaterna tappar ett. Länet förlorar ett mandat till storstäderna vilket var väntat och beror på befolkningsförändringarna.

I Kommunfullmäktige i Umeå lyckades vi med vår målsättning att få flera mandat än alliansen. Vi backar dock ett mandat till 24 medan alliansen hamnar på 21 mandat allt detta dock enligt valmyndighetens preliminära valresultat. Moderaterna tappar 2, Folkpartiet -1 Kristdemokraterna -2, Miljöpartiet tappar 2 mandat, vänsterpartiet vinner två, arbetarpartiet vinner ett, feministisk intiativ 3 nya och Sverigedemokraterna 2

Den preliminära mandatfördelningen ser ut så här M 11, C 4, Fp 4, KD 2, SAP 24, V 9, MP 4, SD 2, FI 3 . AP 2.

I Landstinget tappar M ett, folkpartiet ett, vi förlorar tre, vänstern vinner två och Sverigedemokraterna vinner tre. I en del andra kommuner i länet blir det skiften

Det blev en liten skräll då Fredrik Reinfeldt samtidigt meddelade att han förutom att lämna in regeringens avskedsansökan även lämnar posten som partiledare. När det gäller de andra partiledarna Hägglund och Björklund får väl framtiden utvisa.

Nu spekulerar dessa alla så kallade experter vad som kommer att hända i Riksdagen. Experter är alltid i TV soffan är ofta de politiska chefredaktörerna. Lite obegripligt för mig och många andra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.