24000 platser i nytt kunskapslyft

24000 platser i nytt kunskapslyft. S regeringen vill satsa 2,5 miljarder för att skapa dessa 24 000 nya utbildningsplatser nästa år. De ska skapas på högskolor, yrkeshögskolor folkhögskolor samt inom komvux.

Det här är det första steget i ett kunskapslyft som lyftes fram under valrörelsen och som kommer i budgeten i morgon. Det här är åtgärder som gör att vi ska ha Europas lägsta arbetslöshet 2020. Det är inte heller några tillfälliga åtgärder.

I S-regeringens budget som presenteras kommer det att finnas 2 miljarder för att öka bemanningen inom äldreomsorgen. Enligt beräkningar räcker det till 5000 undersköterskor. Enligt Aftonbladet kommer det också statliga pengar till kvinnojourerna.

När då budgeten är tagen i Riksdagen och pengarna kommer till kommunerna säkert i form av riktade stadsbidrag så blir det som vi sa i den budget som ligger i Umeå kommun och som vi och vänstern stod bakom att då för vi ut pengarna som tillägg till den budgeten. Det känns säkert skönt för alla att det kommer pengar till välfärden i stället för sänkta skatter. Det blir dock mera skatteintäkter om folk jobbar i stället för att man går arbetslös.

Vi får noga kolla mera exakt hur budgeten ser ut i morgon när Magdalena lagt den på riksdagens bord och vi kommer även att få en presentation här i Umeå i morgon. Som vi sa när vi la vår budget i Umeå att blir det ett regeringsskifte kommer det mera pengar. Hoppas att även alliansens företrädare är glada över mera pengar till kommunerna.

2 kommentarer

  1. olle

    Hoppas då även att ni gör nåt på den glömda landsbygden och inte bara tänker på en kortsiktlig ”tillväxt” av tätorten Umeå.
    Men ibland känns det som att tvinga in befolkningen på landsbygden till stan, jordbruken får krav på sig som inte andra länder har .
    Sen köper alla inklusive kommunen mat till skolor osv från andra länder som kan producera billigare på grund av att de inte har samma krav,
    Svenska krav är bra på jordbruket men ställ samma krav på de som importerar skiten tex dansk antibiotika filé från grisar med kuperade svansar födda av uppbundna fixerade suggor.
    Vet att maten ligger dig varmt om hjärtat, kämpa för levande landsbygd finns många arbetstillfälle att skapa om Sverige blir 75% självhushållande.

    • LENNART HOLMLUND (inläggsförfattare)

      Alliansregeringen har satt högre krav än EU på de svenska bönderna men de har inte kompenserat bönderna för detta. Därför blir maten dyrare och vi har inte en försörjningsgrad på livsmedel som är högre än 50%

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.