Dålig luft förorsakar för tidig död

Dålig luft förorsakar för tidig död. Man uppskattar att över 5000 människor dör i förtid. Nu vet man att den dåliga luften delvis importeras från andra länder i Europa.

Det här kommer från studier från Umeå Universitet. Det är därför märkligt att statens organ Trafikverket inte klarar av att bygga de vägar som gör att man går renare luft i Umeå. 2007 anslog dåvarande alliansregering pengar i en närtidssatsning så nya vägar skulle vara klara i fjol det vill säga 2014.

Nu 2015 har de planer som skulle bygga bort problemen i Umeå legat flera år på huvudkontoret i Borlänge hos juristerna för fastställelse. Det är fel att låta jurister fatta beslut om fastställelse av vägprojekt. Hur många projekt har gått före och fastställts medan Umeåprojektet fortfarande ligger i någon byrålåda.

Samtidigt tycker jag regeringen varit dålig på att följa upp det beslut om tog om närtidssatsningen. Nu kanske det inte blir klart före 2019 och innan det är klart att sätta spaden i jorden har det gått 8 år. Det är bara att konstatera att Trafikverket klarar inte av sin uppgift och det här måste regeringen med Stefan Löfven ta ett krafttag så att samhället kan fungera.

Kommer det en satsning i budgeten på infrastruktur hinner vi dö de flesta av oss innan det blir klart. Jag hoppas att någon kan granska Trafikverket och kolla varför andra projekt kunnat hanteras före närtidssatsningen i Umeå

Umeåprojektet är till för att klara luftkvaliten i centrala Umeå men lik förbannat sitter juristerna och räknar på den samhällsekonomiska nyttan. Fullständigt obegripligt att inget görs. Från kommunens sida har detta satt käppar i hjulet för de miljöåtgärder som kommunen måste vidta

Dessutom finns andra statliga myndigheter som bromsar utvecklingen för gröna friköp och satsningar i en kollektivtrafik fond. Vi tar i alla fall ansvaret för att få en renare kollektivtrafik genom införande av elbussar. Det har inte staten ännu hittat något som gör att de stoppar övergången till elbussar. Däremot är det också märkligt att Trafikverket inte själva tog beslutet om genomfartsförbud för tung trafik

Jag tycker jag har fullt fog för att säga att Trafikverket klarar inte av sin uppgift. Fler människor kommer därför att dö i förtid i Umeå då de inte tar sitt ansvar för att Umeå ska få renare luft och klara luftkvalitetsnormen. Den går inte att klara utan att västra länken byggs och byggs inom de kostnadsramar man fått för detta. Det är inget annat än en skandal

6 kommentarer

  1. Gitta

    Detta har du helt rätt i Lennart Holmlund! Är ju enormt viktigt att få fram nya alternativ för att förbättra miljön, både på kort och lång sikt!! Vi kan ju inte undgå att se, att vädret har drastiskt förändrats de senaste åren p.g,a. att allt jämt ska skjutas på framtiden!
    Mycket behöver förändras NU, helst redan igår, om inte vår jord ska gå helt åt skogen!!
    Trafikverket skärp er!!!

  2. Stefan Backgård

    Hej Lennart.
    Att dö i förtid… Nobelpristagaren i litteratur, Elias Canetti, skrev bland mycket annat aforismer. Jag kan inte här och nu citera den som kom mig till minnes precis nu, men andemeningen är att ”alla dör för tidigt.”
    För övrigt hoppas jag att Lövens form håller i sig och att förbränningen i din vedspis är bra.
    Vänlig hälsning! Stefan Backgård

  3. Stefan

    Men Lennart!
    Tycker du borde ta dig en funderare på viken indata kommunen själva skickat till Trafikverket. Juristerna gör nog sitt jobb, och tur är väl det.
    Kasta inte sten i glashus…

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Det är trafikverket som ansvarar för allt. Det borde du ha vetat om innan du skriver. Regeringen la in det i närtidssatsningen för att man ville ha bort problemen så snart som möjligt. Det är den ena myndighet som fattar beslut annars är det myndigheten , men du är ju en som ställer till det för Trafikverket

      • Stefan

        En man i din position borde väl inte sjunka så lågt som till personangrepp.
        Om vi håller oss till saklighet så har väl kommunen bidragit med en hel del indata. Om de inte är riktigt rimliga blir slutprodukten därefter.
        Klippa och klistra funkar liksom inte inte bland jurister.
        Måste väl vara bättre att ha så bra underlag att man slipper överklaganden, eller hur? Vi lever ju trots allt i en demokrati med önskan om så bra lösningar som möjligt både vad gäller miljön och samhällsekonomin.

        • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

          Det är du som är helt fel ute och ditt agerande kommer att skada många människor på grund av att luftkvaliteten inte blivit bättre och att förbättringarna dragit ut på tiden. Dessutom kostar det pengar för skattebetalarna det ni håller på med. I ÖPL fanns den vägdragningen med som ett alternativ. Jag har fått utsrå massor med personangrepp från dig och andra i den här processen. Jag ska tåla vilka beskyllningar som helst men du tål inte sanningen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.