Det måste bli bättre fart på bostadsbyggandet

Det måste bli bättre fart på bostadsbyggandet. Jag tror investeringsbidraget på hyresrätter är ett bra steg att ta men det måste utformas så det inte ramlar ned i fickorna på bolagen. En tanke som jag funderat på tidigare är att stödet skulle kunna gå till alla de avgifter som kommunerna tar ut, kostnader för mark, detaljplaner ja i stort sett exploateringskostnader.

Jag är även säker på att det behövs ytterligare åtgärder tex i regelsystemet. Bullerregler för små lägenheter där reglerna måste omformas så att det är inomhus man räknar och inte vid fasad. Konkurrensen inom byggmatrialet måste öka och monopolen eller kanske man törs säga kartellerna måste också bort. Det är enorma påslag på dessa produkter i branschen.

När man ser hur mycket Byggarna tar ut i pris för ägande lägenheter i olika former hamnar man i prislägen på 35 000 till 40 000 per kvm boyta medan hyresrätten tål kanske ett produktionspris på 22000 till 25000 om man får en hyra på en rimlig nivå. Därför har inte intresset bland byggföretagen varit stort att bygga hyresrätter då de stoppar mer i egen ficka på bostadsrätter där de tar ut allt de kan

Sist men inte minst är det brist på personal och det måste åtgärdas. Bristen finns i hela byggkedjan i hela planeringsprocessen i kommunerna, ingenjörer av olika slag, bygglovshandläggare, planarkitekter, platschefer hos byggföretag, och hos de många yrkesgrupper som behövs för att bygga. Det tar lite längre tid att dimensionera upp branschen men det måste till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.