För få över 65 år till sossekongressen

För få över 65 år till sossekongressen. Carin Jämtin har redovisat hur det ser ut i ålders och könsfördelning när det gäller partikongressen. Hon konstaterar att arbetet med att få med fler unga har gått ut över de som är 65 år och äldre. Hon tycker det skulle gått ut över de medelålders i stället.

Bland ombuden till kongressen finns 193 kvinnor och 157 män. Under 35 år finns det 89 ombud och över 65 år endast 8 ombud vilket är 2% av befolkningsunderlaget och i verkligheten är det 20% som är över 65 år. Man kan i Västerbotten fråga sig om det är demokratiskt att Socialdemokraterna i Umeå enbart ska ha 3 ombud med sitt medlemstal. Vi har arbetarekommuner som i storlek har ungefär lika många medlemmar som Centrala S-föreningen

När det så gäller de politiska uppdragen är ingen hemlighet att det gamla gardet i Umeå tycker att de äldre fått för liten representation i styrelser och nämnder.

Jag tror det är en fara både för Socialdemokratin och andra partier om alla fräscha duktiga äldre inte tas tillvara och kan användas i partiarbetet men även på olika uppdrag i riksdag, landsting och kommuner. Unga människor ska självklart vara med och partierna har ett stort ansvar att ge en omfattande inskolning. Politiker är lekmän och inte experter som tjänstemännen och ska i verksamhetsplanering beställa vad de vill ha utfört och följa upp och se till att beställningen blir utfört. Det gäller inte bara unga politiker utan även medelålders och äldre. Drömläget måste alltid vara att de förtroendevalda speglar sammansättningen i samhället och eftersom vi är största partiet har vi störst möjligheter att få en bredd bland våra förtroendevalda.

De äldre är i dagens läge friskare och aktivare i dag än för 25 år sedan. Det gör att de både vill jobba och vara aktiv på olika sätt efter att de fyllt 67 år. Det finns en åldersdiskriminering på många ställen. Inom travsporten finns en gräns på 70 för att sitta i styrelsen för ett sällskap och det har till och med funnits åldersgränser både som tränare och kusk. De har tagits bort och från Umeå jobbar vi med att få bort 70 årsgränsen.

Piggare och friskare människor gör att en hel del vill jobba längre även i en kommun eller ett landsting men det får man inte med vissa undantag. Så är det även i all offentlig verksamhet. Det om något är väl en frihetsfråga att ta tag i så att de som vill jobba längre än till 67 år får göra detta. Det är inte åldern som är avgörande om man kan sköta sitt jobb. Det vet jag och har erfarenhet av duktiga medarbetare som är betydligt äldre än 67 år. Vi ska aldrig hamna i en sits att någon diskrimineras på grund av ålder gäller både ung som gammal.

En kommentar

 1. Bertil

  ”De äldre är i dagens läge friskare och aktivare i dag än för 25 år sedan.”

  Ja men i gengäld har jobben rationalissertas fler är arbetslösa, fler är sjuka,
  fler har haft fina jobb slänger sig på planet till Thailand och hyllar hur bra Sverige är medan de spenderar pengar i andra länder utom skatt för Sverges stat.
  Så långt har dagens solidaritet kommit.

  de friska d.v.s de med ”lätta” jobb de har haft hög lön pensionsförsäkringar
  o.s.v de slutar tidigare just för att de är friska penningstarka.

  I gengäld de med sänkta trösklar hårda jobb de ska jobba längre detta till
  pensioner som ska beskattas högre och blir allt lägre.

  Allt handlar idag om hur profiten på svaga grupper ska kunna utökas.
  hur sänkta tröskalr ska bli lägre hur dessa ska tvingas jobba längre
  och slutligen måste de få en pension.
  Går inte de pengarna överföra som skattesänkning för bättre bemedlat folk.

  Eller ska de etablerade råka ut för Skattechocker det vore ju för hemskt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>