Människosmugglare mål är pengar

Människosmugglare mål är pengar. I helgen uppdagades nya fruktansvärda händelser när en fiskebåt på väg från Libyen sjönk med 950 personer ombord. En fiskebåt drygt 20 meter lång och av de 950 var ett 50 tal barn och ca 200 kvinnor. Det är skrupelfria personer som använder det laglösa Libyen som transitland.

Fartyget hade 3 våningar och en Italiensk åklagare har berättat att smugglarna tvingat ner 100 tals människor i skrovet och låst in dem. Liknande har skett på andra våningen Nu omkom nästa alla och fler båtar är på väg med flyktingar och man tror att det är över en miljon som kan vara på väg

Flyktingarna behandlas utan människovärde och det utsätts för våld och terror och får betala dyra pengar för att komma bort från Nordafrika. Mycket talar för att de fråntas alla sina ägodelar innan de skeppas över i fartygsvrak. De flesta är män som först försöker fly från terrorn på hemma plan.

Vad gör världen då, jo samlas till konferens just när en katastrof hänt. Skenheligt är det minsta man kan säga. Det här är ingen nyhet det har hänt och kommer att hända igen. Man ska försöka ta i tu med människosmugglarna vilket aldrig kommer att lyckas när det är så stora pengar som de tjänar på detta.

Ett annat problem är att många länder är inte speciellt tilltalade att ta emot flera flyktingar i ett allt mera främlingsfientlig Europa. Egentligen finns det nog bara två vägar att komma fram nämligen att öppna alla gränser så människor kan fly eller så hjälpa till i de länder de befinner sig och rikta in sig på hjälpinsatser.

Visst måste man bekämpa smugglarna men det ger nog ganska lite. Militära insatser i länderna kan vara en del men på något sätt måste de tas om hand i andra länder tills förföljelser och annat förtryck har upphört i hemländer. Så fristad någonstans och militära aktioner är nog den enda kombination som finns om vi inte vill leva och se på den katastrof som sker där flyktingarna nu lever. Det här kräver mycket men att sitta still känns inte rätt.

Det är fruktansvärt det som händer och minst 1800 flyktingar har fått sätta livet till i Medelhavet detta år

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.