En vecka fylld av terror och terrorattacker

En vecka fylld av terror och terrorattacker. Det har skett stora terrorattacker i den gångna veckan. En moské i Kuwait , våldsam skottlossning i Tunisien och en attack i Paris. Många dödas och övergrepp på civilbefolkning som inte setts i modern tid där kvinnor och flickor säljs och våldtas för att förnedra.

Det är ett krig som pågår främst i Syrien där Jihadisterna ska skapa ett kalifat en egen stat som styrs enligt gamla sharialagar. Här måste hela världen hjälpas åt för att förhindra bildandet av staten men det behövs även åtgärder för att förhindra rekryteringen till IS den islamistiska staten.

Det är oroväckande att det troligen är människor som flytt tidigare till olika länder i Europa men som i grunden sympatiserar med IS och kan tänka sig att bli krigare för dem och utföra våldsamma terrorhandlingar.

En kommentar

  1. Lars Flemström

    Du skriver att hela världen måste hjälpas åt att förhindra bildandet av ”staten” (d.v.s. IS). Men den staten finns ju redan, sedan ett år tillbaka. Det är en stat, som har territoriell kontroll över stora områden i både Syrien och Irak, som har polis, domstolar och övrig civil administration, bl.a. ett skatteväsen, och framförallt en effektiv krigsmakt med moderna vapen och en professionell officerskår, varav flertalet en gång i tiden tjänade Saddam Hussein. Man har t.o.m utrikeshandel, med mellanhänder som bryter mot sina egna länders lagar. Det är en helt illegal statsbildning, en terrorstatm som inte erkänns av någon annan stat. Fattas bara..

    Sannolikt drar IS in stora vinster på handel med stulna antikviteter, tjuvkakt och handel med produkter från utrotningshotade djur (elfenben mm) från Afrika, gisslantagningar och människosmuggling. De, som flyr från IS får betala flera gånger om för att ta sig till Europa. Om den redan existerande IS-staten uppfyller sina egna kriterier på att vara ett ”kalifat”, eller om man först måste ha kontroll över ännu större territorier och i fler länder, känner jag inte till.

    Men helt klart är Libyen redan destabiliserat och man slår till mot Egypten och Tunisien. Man kastar också lystna blickar på Sydryssland, det f.d. Krimkhanatet (som omfattar Krim-halvön och hela sydöstra Ukraina, samt Nordkaukasus, bl.a. Tjetjeniien, Dagestan och Ingussien. För någon vecka sedan utnämndes en ”guvernör” över sistnämnda delar av Ryssland. Detta väljer EU och även Sverige att blunda för, trots att Ryssland behövs som en allierade i kampen mot IS – och trots att Ryssland behöver oss som en allierad i kampen mot IS. Slutligen ska nämnas ätt även Boko Haram i Sydsahara och nordöstra Nigeria har svurit trohet mot IS. Som nu kämpar för ett sammanhängande, halvmånformigt kalifat från norra Nigeria till södra Ryssland.

    Vi är tyvärr så ”indoktrinerade” i föreställningen att terrorister är små grupper, som tillverkar bomber i källarlokaler, och visserligen är livsfarliga för enskilda civilpersoner, men inte kan utkämpa regelrätta krig eller destabilisera hela stater. Därför unnar vi oss lyxen att reta den ryska björnen så att han vänder sig västerut och visar klorna för oss.

    Det är rent märkligt att det demokratiska Västeuropa så här på tröskeln till tredje världskriget inte kan komma överens med det halvdemokratiska Ryssland om en gemensam front mot det verkliga hotet, när västmakterna kunde komma överens med det stalinistiska Sovjetunionen mot Hitlertyskland..

    De ungdomar, som åker från Sverige och krigar för IS, har inte såvitt jag vet inte kommit till Sverige på egen hand från Syrien eller Irak. De kan möjligen ha kommit som små barn tillsammans med sina föräldrar. Men många torde vara födda i Sverige. De vill vara med om något historiskt, men kan också vara upprörda över övergrepp som den syriska regimen har begått mot oppositionella. Det är inte så lätt för den som är dåligt orienterad att skilja mellan vän och fiende. Naturligtvis borde den syriska regimen sluta fred med demokratirörelsen och bilda en övergångsregering tillsammans med denna, för gemensam kamp mot IS.

    Eftersom IS har förklarat krig mot hela världen, bör enligt min mening IS-krigare, som kommit hem för att vila upp sig, gripas och interneras som krigsfångar. Det ska inte krävas för interering, att alla som interneras överbevisas att personligen ha begått några krigsbrott. Hur har man tänkt? Ska svensk polis åka ner och göra brottsplatsundersökningar i samarbete med IS’.myndigheter? Jmfr med tyska Wehrmacht-soldater, som själva inte begick några krigsbrott men banade väg för SS. Internering av krigsfångar är inget straff, utan bara ett sätt att hindra dem att fortsätta kriga. Det får vara slut med ”daltet”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.