Biogas är inget för Umeås kollektivtrafik

Biogas är inget för Umeås kollektivtrafik. I söndagens nättidning på VK stod en rubrik att Umeå kommer att bli ett svart hål för biogas. Det var från ett seminarium i Almedalen som rubriken härstammar. Umeå har valt att satsa på elbussar i stället för biogas. Umeå gick in tidigt med etanol under den senaste perioden med borgligt styre. Inget lyckat projekt som nu är avslutat och utan att vi förlorade för stora pengar på etanolframställning

Det syntes klart och tydligt av reportaget att det var anordnat av biogasfrälsta men det verkar som ingen hade förklarat varför vi inte satsar på biogas men ni som läser min blogg vet. Ur miljöskäl är det inte bra för det mesta av biogasen framställs av matrester och långsiktigt hållbart kan det inte vara att framställa för mycket livsmedel som sedan ska användas till att göra drivmedel.

Det tunga argumentet för Umeå och elbussar har med luftkvaliten att göra och både etanol och biogas har förbränningsmotor och det är inte bra för Umeå luft då vi har problem med Nox. Förbränningsmotorer ger alltid utsläpp. Däremot är elbussarna helt fria från utsläpp och går dessutom tyst vilket är en fördel.

Såg att Maria Wetterstrand var kritisk mot EU som sagt att man inte får ha skattesubvention på Biodrivmedel vilket har gjort att skatterna höjts vilket självklart är idiotiskt då vi måste minska klimatpåverkan. EU är lika galna då de sagt att El bussarna går för tysta och att man ska sätta dit utrustning som lever om.

Det måste vara oljemaffian som ligger även bakom det. Tänk vad attraktiv kollektivtrafiken skulle bli om bussarna kunde köra i bostadsområdena. I övrigt tror jag hörselskadorna är betydande och det borde vara bra om bussarna går helt tysta för folk måste även kunna se sig för.

För Umeå kommun är det upp till drivmedelsbolagen att bygga tankställen om de har kunder och att framställa biogas som drivmedel kan inte tillhöra den kommunala kompetensen. El kommer att vara framtida drivmedlet för kollektivtrafiken. Synd att ingen var på Biogasseminariet i Almedalen och förklara varför vi valt bort biogasen som drivmedel i våra bussar

2 kommentarer

  1. Fredriik

    – EU är lika galna då de sagt att El bussarna går för tysta och att man ska sätta dit utrustning som lever om.

    Säg det till dom som blir påkörda.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Det håller jag med dig om och det hade jag skrivit lite i denna blogg och även tidigare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.