KI varnar för en bostadsbubbla

KI varnar för en bostadsbubbla.
Konjunkturinstitutet varnar nu för att vi kan vara på väg in i en bostadsbubbla. Orsaken är det prisrally som pågår och som ingen törs göra något åt vilket är beklämmande. Det är en ohållbar utveckling för priserna har fördubblats på 10 år. KI,s generaldirektör Mats Dillen säger ” Det finns en betydande risk att priserna är på en ohållbar nivå”.

Det är för mig obegripligt att bankerna inte har den kunskapen att de har lånat ut så mycket som de gjort och utan krav på amorteringar. Procentare ska man inte lita på men för mig är det också märkligt att köparna inte reagerat. Det borde alla kunna räkna ut att prisökningarna med en fördubbling på 10 år håller inte.

Dillen säger vidare ” Om man inte försöker bromsa den här utvecklingen finns risken för att det blir ett abrupt prisfall längre fram, en krasch helt enkelt”. KI menar helt rätt när de säger att om priserna skulle sjunka hastigt skulle hela ekonomin drabbas.

Det blir då mindre konsumtion och högre arbetslöshet. Det blir lägre tillväxt och det ger alltid högre arbetslöshet. Inte undra på att KI som är en statlig myndighet under finansdepartementet börjar vara orolig. Vad gör man då inom politiken. Inte mycket ännu i alla fall. Finns det några ansvarsfulla politiker borde man sätta sig ner och göra en blocköverskridande överenskommelse och rätta till detta systemfel.

Ni som brukar läsa min blogg vet att min melodi är att fasa ut ränteavdragen på det sätt som valutafonden föreslagit. Det här är orättvist ur många synpunkter, en gigantisk förmögenhetsöverföring. När bubblan spricker kanske redan nästa år blir det enorma påfrestningar på hela samhället och med personliga konkurser för många.

3 kommentarer

  1. Pingback: Bostadsbubblan spricker | BIG PAPA, Ersbodian

  2. Nils

    Jag har tidigare sagt att bostadsbubblan skulle spricka under minst 20 år, och minst lika länge har olika ”experter” regelbundet återkommit och sagt detsamma, men både jag själv och dessa ”experter” har uppenbart haft fel. En annan faktor bidrar till bostadsprisernas uppgång, nämligen

    a) Ränta på sparande är idag 0%, dvs efter inflation blir den klart negativ.
    b) Aktiemarknaden är idag enl OPARTISKA analytiker oerhört osäker, t ex infrias just nu 8 st av 8 st historiskt SÄKRA indikatorer på att vi har en global lågkonjunktur inom ett år.
    c) Var då placera sparkapitalet? Det söker sig till värdebeständiga placeringar, och bostäder (med bra lägen) har historiskt sett varit säkert. En nedgång på 25% varar högst 2 år pga den inflation, som historiskt sett alltid följer en sådan nedgång, och de som idag placerat pengar i bostäder (utan att låna till detta) är fler än någonsin . De tvingas inte heller sälja om priserna skulle vika 25% . De räknar med att hålla ut även i ett bubbelalternativ.

    Det är givetvis en kalkylerad risk dessa köpare/investerare tagit, men vilka bättre alternativ finns idag? Jag tror därför att även dagens s k ”experter (som hittills haft fel i 20 år), också får fel ännu en gång, därför att bostäder inte bara är bostäder, utan i växande grad blivit placering av kapital.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Höjs räntan ökar avdragen och staten får underskott. Jag kommer med en logg om detta senare idag

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.