Stopp för snö på Nydalaspåret byråkratins fel

Stopp för snö på Nydalaspåret byråkratins fel. Jag var ju med när vi drog i gång detta med konstsnöspåret på Nydala då det var en present till skidåkarna i IFK Umeå efter de stora framgångarna i Lahtis 2001 med bland annat två Guld för Per Elofsson.

Bygglov och delegations beslut togs 2002 för konstsnöanläggningen och att man har rätt att tillverka och spruta snö. Nu lär det ha kommit en ny lag 2007 som säger att det ska anmälas och det är det man gjorde förra veckan och då uppmärksammades detta och det blev stopp. Det är det som jag tycker är så märkligt för inga andra ärenden om bygglov prövas om utan den miljö som gäller när det byggs oavsett vad det gäller är ju den som byggloven görs utifrån. Det sägs att det tas 2mm av vattenytan varje år men det kommer ny nederbörd som fyller på. Det borde i stället vara bra om mera vatten byts i sjön ur miljösynpunkt. Den där lagen som kom 2007 kan enbart göra mer byråkrati och helt utan nytta.

Det gäller nu att man fattar snabba beslut så snötillverkningen kan komma igång så fort det blir tillräckligt kallt för att göra snön vilket det sällan har varit. IFK tog på sig tillverkningen när spåret startades och de är de som också tar betalt av skidåkarna som brukar konstsnöanläggningen. Konstsnön är även viktig då Umeå har ett avtal med skidförbundet och universitetet om elitsatsningen i Umeå som kom till efter att World Cup hållits här i Umeå och är därmed en viktig del i Universitetets rekrytering. Fler sporter och förbund ingår i detta och man är numera utsedd till riksidrottsuniversitet där följande ingår Umeå universitet, GIH/KTH och Göteborgs universitet/Chalmers.

Snabba upp besluten så snötillverkningen kommer igång och låt inte onödig byråkrati lägga hinder i vägen

3 kommentarer

  1. Bengt Björkman

    Lennart! I sak har du rätt men…. All byråkrati i Sverige skapas av politikernas beslut! Ju klåfingrigare politiker, desto mer byråkrati. Här har vi de stora problembildningarna i Sverige.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Ja det håller jag med men en del av ansvaret ligger även på tjänstemännen då de vill ha så tydliga direktiv som möjligt

  2. lars

    Håller med dig Lennart.
    Som fd sk byråkrat så har jag blundat många gånger för att sunt förnuft går före.
    Är nu pancho så jag kan inte längre påverka de yngre paragraf-ryttarna.
    Kommunen borde anställa äldre med egen beslutsförmåga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.