Munkedal får Sveriges högsta kommunalskatt

Munkedal får Sveriges högsta kommunalskatt. De styrande Socialdemokrater föreslår en skatt på 35:43 en höjning med 1:30 av kommunalskatten. Det låter högt men enligt kommunalrådet beror det på att man vill behålla den verksamhet man har och där ingår en ny förskola. Jag förstår att det finns problem i den kommunen och i de allra flesta att klara sig.

Kommunerna har inte minst under de borgliga regeringsåren fått kompensation för nya uppgifter man fått på sig i stort som smått och inte heller för de kostnadsökningar man haft med större och större inslag av riktade stadsbidrag och i det senare fallet fortsätter den här regeringen på samma inslagna väg. Det innebär att kommuner som satsat på skolan och äldreomsorgen genom högre skatter inte får några pengar utan de går till lågskattekommuner får mera pengar och inte behöver höja skatten.

Jag tror kommunalrådet då hon säger att de inte har något överflöd att ta ur. Därtill är jag helt säker på att kommunerna inte får full kostnadstäckning för flyktingarna. Är det något som bör förstatligas helt så är det de kostnaderna kommunerna har för kostnaderna. Kostnader man har tills flyktingarna kommit in efter utbildningsinsatser på arbetsmarknaden.

Många små kommuner har och kommer att få problem med ekonomin och det finns inte så mycket att skära i byråkrati och överbyggnader för en lite kommun har samma åtaganden som en stor kommun med all den expertis som behövs. Det enda raka om man ska bli effektivare är att kommuner slås ihop som gör att de stödsystem som behövs inte bör vara parallella som det blir när det är flera kommuner som behöver sin bas.

Tyvärr så upprepas det som skedde i Sundsvall förra perioden då SD röstade på Socialdemokraternas budget och då svek de styrande alliansen med en rätt så kaosartad styrning som följd. Nu sker det i Gävle där SD har tagit ställning för alliansens budget. Vet inte hur det kommer att bli men så går det inte om man inte gör upp detta i förväg hur kommunen ska styras. Det är även i fler kommuner SD gått över till alliansens budget och om jag förstått det rätt så är nämnderna utsedda för mandatperioden och kan inte bytas ut annat än vid nyval. En kommunal alliansregeringen eller S ledd regering kan inte styra med ett annats blocks politik. Vill man stänga ute SD så måste det bli blocköverskridande samarbete.

Nu finns det möjlighet att hålla extra val i kommuner och landsting. Det är en möjlighet om man inte vill vara i beroende av SD om nuvarande M vill det

Så här säger lagen
Extra Val
5 a § Fullmäktige får besluta om extra val till fullmäktige mellan ordinarie val.
Extra val ska hållas om minst två tredjedelar av de närvarande ledamöterna röstar för det.

Ett beslut om extra val får dock inte fattas förrän sex månader har förflutit från det nyvalda fullmäktiges första sammanträde. Lag (2010:1414).

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.