Kan en tingsrätt döma mot Riksdagsbeslut

Kan en tingsrätt döma mot Riksdagsbeslut. Det är det som tingsrätten i Gällivare gjorde idag då de dömde mot ett beslut som Riksdagen tog 1993. Girjas sameby hade stämt staten för att samerna inte längre hade ensamrätt på jakt och fiske det var det beslutet som staten tog 1993

Domstolens beslut innebär att samerna ensam har rätt på jakt och fiske på statens mark inom samebyn. Det här måste staten självklart överklaga för ingen grupp av människor kan ha ensam rätt till jakt och fiske på en mark som alla svenskar äger. Staten äger vi tillsammans. Det här är orimligt för alla som bor i vår fjällvärd och bedriver näringsverksamhet där som har med jakt och fiske att göra.

Visst var det samerna som till stor del var ensamma i fjällvärden till andra människor flyttade dit men det var statens mark. Det kan ju gå så långt att de kommer att kräva att de ska ha all jakt även på all privat mark där de haft renar.

Media har slagit upp detta har hävdat att nu är det avgjort men det tror jag inte möjligt då staten självklart kommer att överklaga. Men för mig är det riksdagen som fattar beslut om lagar och riksdagen har tagit det beslut som samebyn hade överklagat. Staten och riksdagen har fattat beslutet att inte samerna ska denna ensamrätt till fiske. Det är det som måste gälla och ingen tingsrätt kan ha rätt att överpröva vad riksdagen fattat gör beslut.

2 kommentarer

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Ja självklart men de ska följa de lagar som riksdagen beslutat om. Riksdagen sätter lagar och domstolar ska döma efter detta. Det är så en rättsstat ska fungera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.