Äntligen en justitieminister som gör något

Äntligen en justitieminister som gör något. Han är den förste justitieministern som gör något på lång tid. Jag håller med Morgan Johansson när han säger ”Tjuvar ska inte vara gode män” Han har reagerat på SVT Nyheters avslöjande om att gode män stjäl från dem vars rätt de ska bevaka.

Jag tycker Morgan har helt rätt när han säger ”Tjuvar ska sitta i fängelse, de ska inte bli gode män” han har så rätt som det kan bli. Hundratals miljoner är försvunna, utan kvitton. Nu ska Morgan Johansson kalla till sig de ansvariga myndigheterna.

Han säger att han kommer att kalla till sig tillsynsmyndigheterna och ta initiativ till samtal med SKL. Därefter kommer vi att gå igenom vilka regelförändringar vi kan behöva göra sa han

Så kan det vara men varför har inte moderaten Ask gjort något åt detta på sina 8 år. Jag tror som Morgan att det kan behövas en ny lagstiftning och jag tror gode män är lite ett föråldrat system. Det borde vara statens uppgift.

En kommentar

  1. Lars Flemström

    Det är ännu värre än vad som har framkommit. Om slaveri definieras så, att slaveri inte enbart handlar om tvångsarbete, utan om man kan bestämma över andra människor som över ägodelar, så har vi inte avskaffa slaveriet i Sverige. Systemet med gode män och förvaltare (som är medför ännu större ofrihet för den som får ”hjälp”) är ett slavsystem. Gode män och förvaltare bestämmer över de enskilda, som vore de enskilda gode männens och förvaltares privategendom.

    För det första behövs en upprensning i domstolsträsket, då vi har domare som bryter mot lagen för att de anser att de enskilda inte har någon ”rättskapcacitet” och därmed förvägras rätten att föra sin egen talan, till och med genom ombud.

    För det andra måste de som förordnar gode män och förvaltare, och då speciellt när det sker mot de enskildas vilja), d.v.s. kommunerna, åläggas fullt arbetsgivaransvar för gode män och förvaltare, och således tvingas betala skadestånd för all skada som gode män och förvaltare gör. I nuläget är kommunerna bara skadeståndsskyldiga om det kan visas att de har brustet i tillsynen av gode män och förvaltare, vilket kan vara en förklaring till att gode män och förvaltare, som misskött sig, sällan polisanmäls. En annan orsak till att gode män och förvaltare sällan polisanmäls, är utbredd vänskapskorruption mellan kommunalpolitiker, överförmyndare och gode män samt förvaltare. Man utser sina egna kompisar och partikamrater.

    För det tredje måste de enskildas rättsliga ställning stärkas högst betydligt. Trots att omyndigförklaringarna har avskaffats, behandlas de enskilda inom rättsväsendet som om de fortfarande vore omyndiga, som om de vore barn, och gode männen och förvaltaren vore deras föräldrar. De behandlas som mer omyndiga än barn, eftersom det står i Föräldrabalken att barn ska ges självbestämmande efter ålder och mognad. Således bestämmer gode män och förvaltare över de enskildas vård, och uppger påhittade sjukdomssymtom hos de enskilda i syfte att dessa ska tvångsmedicineras med höga doser av psykofarmaka, så att de ska bli helt berövade den faktiska förmågan att föra sin egen talan.

    För det fjärde måste bestämmelserna om gode män och förvaltare flyttas från Föräldrabalken till ett särskilt kapitel i Avtalslagen. Genom nuvarande placering antyder ju själva lagstiftningen att de enskilda är små barn, som någon annan bestämmer över. Men naturligtvis räcker det inte med att ändra plats i lagboken. Själva lagtexten måste också ändras.

    För det femte tycker jag inte att lagändringarna ska förhandlas fram mellan regeringen och SKL, för det kommer bara att bli en ny halvmessyr. SKL är ju en intresseorganisation för kommuner och landsting. och står alltid på kommunernas sida i konflikter mellan kommuner och kommunmedborgare. Utan här behövs överläggningar mellan regeringen och de enskilda själva. Vi är dessutom några, som har försökt hjälpa offren för denna form av slaveri, och vi har också en del att berätta om. Inte minst om fördomarna inom domstolsväsendet, hur lagfarna domare systematiskt sätter sig över lagen i något slags missriktad välvilja mot människor som i dessa domares ögon bara är djur.

    Jag har faktiskt sett rättsrötan från båda sidor, både som ombud för en enskild som har förvaltare, och som nämndeman i en domstol, som bl.a. har till uppgift att döma till tvångsvård. Jag sökte uppdraget som nämndeman för att jag ville ha en förklaring till den rättsöra som jag sett. Jag fick en förklaring. De är en kombination mellan grova processrättsliga brister i processlagarna och lagfarna domares negativa inställning till kravet på likhet inför lagen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.