Den finns fler ställen liknande som Panama

Den finns fler ställen liknande som Panama. I delstaten Delaware i USA samlas hundratusentals bolag från hela världen för att det är så enkelt, billigt att skapa skalbolag. Efter Panamaavslöjandet har flera stora medier synat delstatens generösa företagsregler, och Dagens Industri skriver i en artikel att flera storbolag med svenskkoppling har brevlådeföretag i delstaten.

Bland andra nämns Ikea, Astra Zeneca och Telenor. Quartz och NY Times skriver att liknande frizoner för företag finns i Nevada, Wyoming och South Dakota.

Det här visar på att något måste göras åt detta. Sverige ensamt räcker inte till. Dags att ta tag i detta för ingenting gjorde alliansen åt detta under sina åtta år

3 kommentarer

  1. Joachim

    Hej Lennart,

    har du någon kännedom om varför svenska staten lånar pengar i mångmiljardklassen till kostnad av ränta av privata affärsbanker istället för att låta Riksbanken räntefritt skapa de pengar som samhället saknar för klara av ”alla stora utmaningar” som t ex flyktingsituationen?
    Räntan tas ju ut på svenska folket i form av skatter och åtstramningar, ränta är bankernas vinst
    som alla vet. Jobbar riksdagspolitikerna för svenska folkets bästa eller för bankernas vinster kan man undra? Även om såna här frågeställningar inte ligger på kommunnivå så kan det vara bra att lyfta frågeställningen för att öka folks medvetenhet. Vad tycker du som erfaren politiker?

      • Joachim

        Varför inte skapa egna räntefria pengar i Riksbanken? Privata banker skapar ju digitala pengar ur luft till kostnad av ränta. Varför gynnar politikerna dessa?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.