Vart är Turkiet på väg nu

Vart är Turkiet på väg nu. Demokratin har satts på undantag och undantagstillstånd har beslutats och ska gälla i tre månader. Det sa Erdogan i ett tal i går kväll. Han menar att det medger författningen och syftet är att snabbt och effektivt hantera Gülen-rörelsen, som han anklagat för kuppförsöket.

Undantagstillståndet riktar sig även mot akademiker som inte får lämna landet. Det liknar lite kulturrevolutionen som skedde i Kina. Forskare och lärare vid turkiska
universitet förbjuds att lämna landet
efter den misslyckade militärkuppen. De som befinner sig utomlands ska återvända så snart som möjligt.

Förbudet utfärdades av landets skolstyrelse och kommer efter de senaste dagarnas besked om att 21.000 lärare får sina legitimationer indragna och över 1.500 institutionsledare vid turkiska universitet sparkas. Utbildningsväsendet är starkt kopplat till Gülenrörelsen, som regeringen anklagar för att ligga bakom kuppen.

Standard & Poor’s sänker Turkiets kreditbetyg pga osäkerheten efter kuppförsöket. Man säger att Turkiets ekonomiska och statsfinansiella situation kan förvärras mer än vi förväntat oss. Kreditbetyget sänks från BB+/B till BB/B. Båda betygen räknas som skräpstatus. Marknadsräntorna i Turkiet är redan
Mycket högre än i EU och staten får betala en ränta på drygt 9,5% på ett 10 årigt lån.

Det finns mycket att fundera över och detta kommer säkert att slå hårt mot den viktiga turistnäringen. Att göra sig av med lärare och akademiker känns inte framtidsinriktat heller och är direkt fel ur demokratisk synpunkt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.