Reaktion efter dådet i Nice

Reaktion efter dådet i Nice. Många av omständigheterna kring lastbilsdådet i Nice är en påminnelse om terrorgruppen IS djävulska taktik , menar SVT:s utrikesreporter Bo Inge Andersson tidigare i veckan.

Målet är att försvaga och att samtidigt splittra. Risken i till exempel Frankrike är stor att detta gynnar Marine Le Pens högerpopulistiska Front National ytterligare. Och att rädslan för eller hatet mot muslimer ökar , skriver han i en analys.

Det har undan för undan kommit fram nya saker om den här mannen och hans hälsa eller snarare sjukdom. Han hade besökt strandpromenaden flera gånger. Flera personer har även förhörts. Det finns nog många terrorister som sympatiserar med IS men som gör dåden själva utan att vara med i någon grupp. För det är sjukt att svenska ungdomar sökt sig till denna terrorsekt och då behövs ingen radikalisering utan det har slagit slint

4 kommentarer

  1. Lars Flemström

    ”Det är sjukt”, kan man säga. Därmed menas att handlingen är sjuk, inte personen som utförde handlingen. Det är inget sjukdomssymtom, utan snarare ett friskhetstecken att besöka den plats, där man har tänkt ta livet av en massa människor, i förväg. För att rekognosera. Det skulle en sjuk människa inte klarat av. Tas det inte bilder från luften av de tilltänkta bombmålen i Irak innan attackerna mot fiende (IS) genomförs. Görs detta av sjuka personer?

    Psykiatrikern R.D. Laing, som blivit känd som förkämpe för patienternas rättigheter, bl,.a. att slippa bli sjukförklarade och tvångsvårdade i påhittade psykiska sjukdom bl.a frireligiositet, homosexualitet och otillåten facklig verksamhet, började sin bana som armépsykiatriker under Koreakriget. I sina memoarer har han berättat att arméledningen varje dag bestämde hur många soldater som skulle delta i striderna. Resten skulle sjukskrivas. Kroppsläkaren sjukskrev dem, som verklige var sjuka. Laings uppgift var att sjukskriva de friska i exempelvis diagnosen ”vägrar döda”!.

    Skulle han ha friskförklarat Breivik och massmördaren i Nice? Efter kriget fick han jobb på ett rättspsykiatriskt sjukhus i England, där hans uppgift vara att friskförklara mördare, som ångrade sina brott och tyckte att det var fel att döda, så att de kunde dömas till fängelse. Med diagnosticeringen av mördare som ”sjuka” infrias allmänhetens förväntningar på att mördarna ”inte är människor som vi”. Det är ju en förfärlig tanke att vilken frisk person som helst skulle kunna begå samma brott som Breivik, under samma förutsättningar.

    Jag minns en film om Algeriets befrielsekamp mot Frankrike – som i det längsta hävdade att Algeriet var ett landskap i Frankrike. Kampen fördes från ena sidan med terrorn som vapen – attentat som skulle få civila fransmän att fly. Och från andra sidan med tortyr som vapen – för att kartlägga Befrielsefronten och eliminera dess medlemmar. Befrielsefronten var uppbyggd så, att varje medlem bara hade kontakt med tre andra medlemmar – den som var överordnad honom, och de två som var underordnad honom. Om någon hade gripits, hade de tre andra bara några timmar på sig att gömma sig, innan den gripne knäcktes av tortyren och avslöjade vad han visste.

    Tyder detta på att någon sjukdom ligger bakom den nutida ledarlösa terrorismen, där regelrätt ordergivning uppifrån och ned har ersatts massutskick via sociala medier med uppmaningar att begå terrordåd – utan bestämd avsändare och mottagare? Skolningen våldsbejakande extremism sker också via sociala medier, och t.o.m med hjälp av Sveriges Television, som via sina underhållsprogram bedriver realistisk undervisning i tortyr och mord. Måste en ung person vara sjuk för att påverkas av sådant, om det är hans eller hennes hela konsumtion av underhållning?

    Andra gången jag såg filmen om Algeriets befrielsekamp var tillsammans med en svensk kvinna som var gift med en svart afrikan, som applåderade och tjoade av förtjusning varje gång en vit person dödades. Filmen visade överfall på poliser, samt algeriska kvinnor med blonderat hår och europeiska kläder, som gick på samma konditorier som fransyskor, men med bomber i sina handväskor. Var dessa algeriska kvinnor ”sjuka”? Eller deras uppdragsgivare i den algeriska befrielsefronten?

    Om någon har en sjuk verklighetsuppfattning – vilket man kan ha utan att själv vara sjuk – så är det Jan Björklund, som tror att Ryssland är det största hotet mot Västeuropa.

  2. Philip stenberg

    Kinesernas ordspråk menar att fisken ruttnar från huvudet, frågan är vad gör man när själva saltet är rutten. Läs det som liberalismen som är rutten o död.

  3. Philip stenberg

    Att det Socialdemokratiska partiet sedan 80 talet finansierar terrorister genom kommunala bolag och diverse modifierade sektorer är väl dokumenterad o kartlagd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.