Tidningar tar för första gången ställning

Tidningar tar för första gången ställning. Det är i USA som detta sker och det är i presidentvalet detta sker. Vi har aldrig valt sida tidigare. Det gör vi nu.  Första gången någonsin väljer USA Today sida i en kampanj för en president kandidat. I en ledare uppmanar tidningen sina läsare att inte rösta på den farlige demagogen  Donald Trump, eftersom han inte är lämplig att bli president . Men samtidigt betonar tidningen att den inte öppet ger sitt stöd till Hillary Clinton. Varför om man röstar på oberoende kandidater kan det gynna Trump.

Ledarsidan listar sedan åtta skäl till varför läsarna inte ska rösta på Trump. Bland annat att fastighetsmiljardären inte har vad som krävs för att agera överbefälhavare, att han styrs av sina fördomar  och att han är en serielögnare . Vad du än gör, och hur du än gör det, motstå sirensången från den farlige demagogen. Rösta för all del, men bara inte på Donald Trump , skriver tidningen.

Tidigare i veckan meddelade Arizona Republic att de stödjer en demokrat  Clinton  för första gången på 126 år. Nu har tidning fått motta hot, enligt AFP.

Jag tycker det är bra att man nu vänder på ett gammalt sätt att spegla politik. I Sverige skulle det vara nästan omöjligt att en tidning tar ställning inför ett val annat än på ledarsidan. Klimatet i USA hårdnar när tidningar som Arizona Republic som byter fot utsätts för hot. Hot är i övrigt en del i vardagen i USA.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.