Vad är det som händer i USA

Vad är det som händer i USA? Just nu har Obama haft ett avskedstal som president och berättat vad han gjort. En bra president men även en svår roll när han inte hade representanthuset och kongressen med sig överallt som när det under en tid var problem med ekonomin och lånetak. USA,s republikaner vill inte heller ha välfärd som en sjukförsäkring vilket han införde till viss del men som troligen Trump river upp.

Samtidigt har man nu börjat förhören med de personer som Trump vill ha i sin regering där i alla fall någon går fram med andra budskap än vad Trump sagt. I samma veva har säkerhetstjänsterna presenterat en rapport om hur Ryssland hjälp till med att sprida uppgifter om Clinton för att skada henne. Men det sägs också att de har uppgifter om Trump.

Han utsåg en rådgivare som var gift med hans dotter och orsaken till att han inte blev minister säger man att det beror på att det varit svårt att få honom godkänd enligt de lagar man har. Det finns även rapporter om stora affärer som gjorts med Ryssland och att Trump därför har en helt annan syn på Ryssland än vad alla tidigare presidenter har och främst republikanska.

Det kommer säkert att bli en helt annan värld med Trump som både kan tänka sig använda kärnvapen och slopa frihandeln. Han har tyckt att amerikanska bilföretag ska bygga bilar i USA och inte i Mexico och har hotat med strafftullar. Amerikansk bilindustri ligger nog efter i teknik. Trump verkar tro att det bara går att USA ska få sälja och inte importera.

Det här var några exempel för listan kan göras mycket längre och vi riskerar att få en mycket oroligare värd och vi får också se om Putin ändrar sig och blir kvar som rysk ledare.

5 kommentarer

 1. David

  Det kan ju mycket väl bli tvärtom. Världen blir säkrare när Trump och Putin är vänner och kan fokusera på deras gemensamma fiende: Islamiska Staten som faktiskt är ett hot även inom EU.

  Att Trump vill satsa på den inhemska bilindustrin är inte heller konstigt. Tittar man på bilder på hur bilstaden Detroit utvecklats från en storstad till en spökstad och ser i statistiken att kriminaliteten och arbetslösheten är skyhög så blir man mer än bekymrad. Det är riktigt skrämmande att se hur snabbt en storstad kan dö. Detta har till stor del skett under Obamas tid även om det började tidigare än så.
  När ett stort, rikt land som USA som har stora naturtillgångar och mycket kapital, blir mindre självförsörjande och mer beroende av import är det något som är fullständigt galet.
  Helt klart har Trump åtminstone en ambition att vända på detta. Om han sedan lyckas eller inte är en annan fråga.

 2. Bertil

  En sak som kommer ske med Trump är att Obamacare rivs upp.
  För mig är det obegripligt att man i det Land som säger sig vara Världens frihetskämpe inte vill ha en sjukförsäkring åt folket.
  Jag vill nästan jämföra med Norge som inte har mat åt skolbarnen utan de ska ha smörgåsar med sig.

  I bägge fallen tycker jag både mat på skolan och sjukförsäkring är en självklarhet.

 3. Bertil

  En sak som kommer ske med Trump är att Obamacare rivs upp.
  För mig är det obegripligt att man i det Land som säger sig vara Världens frihetskämpe inte vill ha en sjukförsäkring åt folket.
  Jag vill nästan jämföra med Norge som inte har mat åt skolbarnen utan de ska ha smörgåsar med sig.

  I bägge fallen tycker jag både mat i skolan och sjukförsäkring är en självklarhet i en tid när kapitalism girighet knappast varit större.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Ja det är sant men idag eller kanske det var i går skulle han införa en sjukförsäkring för alla

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>