Lyssna på Kommunals ordförande

Lyssna på Kommunals ordförande. Han heter Tobias Baudin och har sina rötter i Norrbotten. Det förslag som jag gillar nämligen att man ska skrota det förslag som Repalu har lag i det uppdrag han fick av regeringen. Det var vad som kallas välfärdutredningens uppdrag. Tomas och kommunal säger att man ska slopade detta med ett vinsttak inom vården. Kommunal tycker att det är vinsterna inom skola och äldreomsorg där det behöver regleras vinsterna

Jag tycker själv att systemet med att skapa friskolor och det är märkligt att det kan bli så stora vinster där. Ersättningen ska kopplas mot kommunernas kostnader. Jag tycker i stället att ett anbudsförfarande vore bättre. När det så gäller verksamheten inom äldreomsorgen vet jag inte vad det beror på att vinsterna är stora för man ska ju följa det upphandlingsunderlag som kommunen har gjort och det borde vara samma krav som man ställer på den egna verksamheten. Det verkar i alla fall som skolan är företagens vinstmaskin

Kommunal vill att man inte inför ett vinsttak i vården och man ser inte att vinsterna inom sjukvården pressar Kommunals medlemmar lika hårt som inom äldreomsorg och skola. Det förvånar mig lite men säger de så måste i alla fall jag lita på deras bedömning.

2 kommentarer

  1. Lars Flemström

    Om friskolorna har du skrivit: ”Jag tycker i stället att ett anbudsförfarande vore bättre.” Jag lyfter på hatten och säger ”äntligen”. Detta har jag väntat länge på. Sedan kan man förstås ha vitt skilda åsikter om vad anbudet ska innehålla. Men ett vettigt anbudsförfarande vore verkligen en gyllene medelväg mellan de olika extrempositionerna i friskolefrågan.

    Sedan kan man ju undra varför vinsterna blir så stora även inom verksamheter, där man har haft ett anbudsförfarande. Jag tror förklaringen är att det råder brist på upphandlingskompetens inom kommunerna vad gäller icke-tekniska verksamheter. Det är ju inget som den personal, som har sakkunskapen inom de områdena, har sysslat med särskilt länge. Och att det därför också finns en rädsla för att göra bort sig inför motparten. Den personal inom kommunerna, som har upphandlingskompetensen, saknar däremot sakkunskapen om skola, vård och omsorg.

    När jag har debatterat att kommunen borde vara huvudman även för de fristående skolorna, har jag givetvis inte menat att de privata ägarna ska lösas ut. Jag har menat att friskoletjänsterna ska upphandlas av kommunen, som därmed ska ha det yttersta ansvaret för undervisningen, – men att det dock inte ska vara total likriktning av skolorna.

    Om man nämner ordet ”avtalsjuridik” för en kommunal skolchef idag, associerar denne sannolikt till arbetsrätt. Och inte till affärsjuridik, som det här handlar om. Det får inte råda några tvivel om motpartens skyldigheter och hur eventuella tvister ska lösas.

    En klausul, som jag tycker borde vara med, är hur överskott i verksamheten ska hanteras, om de är oskäligt stora. Att sätta ett tak för vinstuttagen och kräva att de ”återinvesteras i verksamheten”, som många socialdemokratiska debattörer föreslår, löser ju inga problem. Utan bidrar i stället till en privat förmögenhetsuppbyggnad, som kan realiseras vid en framtida försäljning av bolaget. Eller för att köpa upp konkurrenter eller starta verksamheter utomlands.

    Nej, jag tycker inte att staten ska sätta något tak för vinstuttagen. Utan det är en sak som ska förhandlas fram mellan den enskilda kommunen och det enskilda bolaget. Därför måste kommunen ha upphandlingskompetens. Avtal, som stadgar att en utförare ska betala tillbaka till beställaren, om uppdraget kunde utföras billigare än beräknat, torde inte vara helt ovanliga inom det privata näringslivet. Eller att utföraren kan visa att även en oväntat stor vinst är ärligt förtjänad, och inte resultat av fusk, för att han ska få behålla densamma.

    Enligt min mening behövs friskolor med olika pedagogisk och annan inriktning. Jan Björklund vill ha pedagogiskt och ideologiskt totalt likriktade skolor, där det enbart handlar om att producera exakt samma produkt till lägsta kostnad.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Jag har inte alls någonsin gillat friskolesystemet som det är konstruerat att det är andra än de som betalar skolorna som ska få bestämma om det får starta och kommunerna bara får betala, Jag har i 20 år tyckt att det vore bättre om vi la ut skolorna på entreprenad för då först kan man ställa krav. Dubbelkommando är fel

      Håller med om att det även kan vara brister i kompetensen att beställa. Det sa jag när Astridgården kom igång då man gav den jobbet och dessutom borgade för fastigheten, vilket var ett helsike att bli fel. Jag sa till borgligheten i Umeå att då kan jag mycket väl tänka mig att vi sätter bort verksamheten på anbud och att vi borde införa ett system där vi gör en typ av beställning av det mesta vi sysslar med och då ska verksamheterna lämna pris

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.