Ulf Carlsson dömdes till grovt förtal

Ulf Carlsson dömdes till grovt förtal. Det var i det mål där han påstod att Zlatan var dopad och då Zlatan anmält honom för förtal. Det är klart att det var grova anklagelser då han inte varit misstänkt för att ha använt otillåtna medel. Ulf Carlsson friades, i den del av förtalet där tidningen var straffansvarig för hans brottsliga uppgifter om Zlatan.

Det kanske var logiskt då det är tidningen som spridit vad Ulf Carlsson sagt till en journalist och då är det den som är ansvarig utgivare som ska åtalas. Nu tror jag inte Zlatan kommer att anmäla alla tidningar som skrivit detta då han säkert ville ge Ulf Carlsson en reprimand och som sagt detta offentligt men även till media.

Det här visar ändå på att tidningar inte får skriva att någon gjort ett brott vilket jag påstår att man gjort i annat fall. Däremot om jag förstått det rätt så är det den som känner sig förtalad som måste anmäla tidningen så det är inte som i andra brottsmål att vem som helst kan anmäla. I andra typer av brottmål kan anmälan ske anonymt men i förtalsmål måste det ske genom enskilt åtal. Samtidigt om Zlatan anmält några tidningar har det varit intressant att se om även tidningarna blivit fällda för förtal. Har så inte skett är man inte lika inför lagen.

Det finns de som tyckt att jag skulle ha anmält VK:s rapportering kring ”anti-ziganistiska” kommentarer som de kallade min kommentar på Igors blogg . De anser att VK har agerat felaktigt och därigenom gjort sig skyldig till brottsligt förtal. Men jag inte gjort någon anmälan även om jag vet att man inte får beskylla någon för brott som i fallet med Ulf Carlsson. När det gäller media är det inte de som skriver som åker dit.

När det så gäller bloggarna så är det den som ansvarar för bloggen som blir ansvarig utgivare och jag undrar verkligen om det går att delegera bort ansvarig utgivare. På ett sätt bra för jag skulle aldrig publicera många av de kommentarer som finns på idrottsbloggar och matchen direkt. Jag har faktiskt funderat på att anmäla en del personer som kommenterar bloggen min som jag inte publicerat.

Det är hur kränkande kommentarer som helst både mot mig och mot andra och massor av rasism. Kan också säga att jag blivit uppmanad av VK att inte publicera namn eller IP nummer trots att det inte finns i reglerna och att det är jag som ägare av bloggen som har ansvar för vad jag publicerar. Lagstiftningen har inte alls hängt mef

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.